У Збаражі педколектив не підтримав пропозицію перейменувати школи на честь загиблого Героя Майдану

До редакції «Народного слова» надійшов лист від учителів-ветеранів Збаразької ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Івана Франка, у якому вони висловлювали стурбованість з приводу того, що школу збираються переіменувати, присвоївши їй ім’я Героя Небесної сотні Устима Голоднюка, і заявляли, що, на їх думку, це рішення недоречне.

Щоб з’ясувати ситуацію, ми звернулися за коментарем до директора цього навчального закладу Ганни Альохіної.

Як розповіла керівник, на адресу школи надійшов офіційний лист від міської ради з пропозицією розглянути звернення ГО «Сильна Галичина» та Тернопільського обласного осередку Цивільного корпусу «Азов» з пропозицією переіменувати Збаразьку ЗОШ І-ІІІ ст. №2 на Збаразьку ЗОШ І-ІІІ ст. імені Устима Голоднюка (згідно з Указом Президента України №69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні).

У зверненні також йдеться про те, що Устим Голоднюк − збаражанин, навчався у Збаразькій ЗОШ №2. Був захисником Майдану, посмертно отримав звання «Героя України» з удостоєнням ордена «Золота зірка» та медаль «За жертовність і любов до України».

− Педагоги були прикро вражені необхідністю робити подібний вибір, − розповідає Ганна Альохіна. − Ми шануємо пам’ять усіх Героїв Небесної сотні, особливо нашого учня − Устима Голоднюка. Щиро співчуваєм батькам, які втратили сина. Ця рана болить і в наших серцях. У музеї історії школи облаштовано куточок пам’яті героя України, на фасаді школи − меморіальна дошка Устима Голоднюка. Але ми переконані, що відмовитись від імені Івана Франка − це рівнозначно тому, щоб зректися духовного наставника, пророка, з іменем якого пов’язана боротьба за волю і незалежність України. Адже на творчості Каменяра виховувались покоління українців, серед них і Устим Голоднюк.

Тому, розглянувши на зборах трудового колективу надіслані звернення, ми повідомили, що колектив Збаразької ЗОШ І-ІІІ ст. №2 імені Івана Франка не підтримує звернення про переіменування Збаразької ЗОШ №2 ім.Івана Франка на школу імені Устима Голоднюка.

На думку педагогів другої міської одинадцятирічки, найкраще вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні − це щира молитва за спокій їх душ, життя по совісті та реалізація тих моральних цінностей і цілей, за які стояв Майдан і загинув цвіт нашої нації.

Крім цього, зауважують вчителі, якби Збаразька школа №2 була «безіменною» чи носила ім’я якогось комуністичного лідера, лише у тому випадку ідея про присвоєння іншого імені була б доречною.

− Передбачаємо, − зауважила Ганна Альохіна, − що реакція громадськості на наше рішення може бути неоднозначною. Готові відстоювати свою позицію, не боячись звинувачень у «зраді» чи недостатньому патріотизмі.

Народне слово

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com