Як уникнути раку: 7 порад від медиків

Міжнародне агентство по вивченню раку при ВООЗ склало список найсильніших канцерогенів. Вони майже з 100%-ною вірогідністю прискорюють утворення онкології.

Не хочете захворіти раком? Дослухайтеся до авторитетних порад.

1. Не паліть
Ця шкідлива звичка в 70-90% випадків стає причиною раку легенів і гортані. Чим більше цигарок викурюється за день і довше стаж паління, чим менше віку, в якому людина почала “смолити”, тим вище ризик захворювання. Встановлено, що у тих, хто викурює в день більше пачки цигарок, небезпека захворіти раком легень в 15-25 разів вище, ніж у некурящих, а у злісних курців – в 60 разів. Причому для наших легенів цигарки небезпечніші, ніж сигари або трубки. Не меншу шкоду приносять так звані “жіночі” сигарети. Ментол, що міститься в деяких з них, розширює судини бронхів, і всмоктування шкідливих речовин посилюється.

2. Обмежте час перебування на відкритому сонці
Особливо це стосується дітей. Фахівці радять загоряти не більше 15-30 хвилин на день, при цьому треба обов’язково використовувати сонцезахисні засоби. Інакше ризик раку шкіри істотно зростає.

3. Підтримуйте здорову вагу
Деякі дослідження показують зв’язок між ожирінням і раком товстої і прямої кишки, жовчного міхура, підшлункової і молочної залоз. За даними Національного інституту раку США, більше 3% усіх злоякісних пухлин пов’язані із зайвою вагою.

4. Правильно харчуйтеся
Їжте багато цільнозернових продуктів, свіжих фруктів і овочів. Уникайте продуктів з переробленого червоного м’яса: не так давно ВООЗ внесла їх в першу, найнебезпечнішу групу канцерогенів. Статистика, підтверджена дослідженнями, лякає: всього 50 г переробленого червоного м’яса (1 сосиска або пара шматків бекону), але щодня на 18% збільшує ризик захворіти раком товстої і прямої кишки. Копченості теж користі не приносять. У них міститься бензапирен – продукт горіння, який надає той самий смак “димку”. А ще ця речовина провокує рак. Велика кількість бензапирену в їжі може спровокувати розвиток пухлин шлунку, кишечника, підшлункової залози.

5. Будьте фізично активні
Результати більше 40 досліджень, проведених в різних країнах світу, показали, що у людей, що ведуть сидячий спосіб життя, частіше розвивається онкологія. У 70 000 малоактивних пацієнтів було діагностовано рак легенів, товстої кишки і ендометрія матки. Між тим для профілактики раку цілком досить постояти, походити, позайматися фітнесом хоч би 1,5 години на день.

6. Обмежте кількість спиртного
Воно теж викликає рак. Не саме по собі – а те, в що воно перетворюється в організмі. Це передусім ацетальдегід, що утворюється в результаті розщеплювання етанолу. Як наслідок – пухлини в шлунку, печінці, порожнині рота, глотці, гортані. Англомовні дослідження зазвичай оперують поняттям умовної порції, рівної 0,33 мл пива, келиху вина, чарці міцного алкоголю або 20 г чистого спирту. Максимальна дозволена ученими доза – дві умовні порції алкоголю в день. Таку кількість ацетальдегіду організм виведе сам. Втім, чим менше алкоголю, тим краще.

7. Контролюйте рівень радону в приміщеннях
Цей радіоактивний газ утворюється з урану, який, у свою чергу, ” мешкає” в каменях і ґрунті. Міжнародне агентство по вивченню раку класифікувало радон як найсильніший канцероген і визнало його винним в розвитку раку легенів. За деякими даними, доля захворювань, викликаних радоном, складає від 6 до 15%. У наші дома він потрапляє через тріщини у бетоні в місцях з’єднання підлоги і стін, щілині в підлозі, через стічні і дренажні труби. Найбільше радону в підвалах і на перших поверхах будинків. Вище за третій поверх його концентрація в повітрі, як правило, незначна. До речі, зменшити її нескладно: треба просто частіше провітрювати приміщення.

За матеріалами журналу «Здоров’я»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com