Учні сільської школи на Тернопільщині отримуватимуть іменні стипендії від адвокатської спільноти України

Про преміювання найкращих раковецьких школярів повідомила кандидат історичних наук керівник Центру досліджень адвокатури і права при Національній асоціації адвокатів України Ірини Василик під час урочистостей з нагоди присвоєння школі у Раківці імені видатного адвоката й націоналіста Бориса Козубського.

– На рівні Національної Асоціації адвокатів будемо лобіювати, щоб преміювати найкращих учнів, які пишуть наукові роботи, одноразовою грошовою допомогою від адвокатської спільноти,– пообіцяла пані Ірина.
Також вона закликала частіше запрошувати до себе у гості місцевих адвокатів зі Збаража, Кременця, Тернополя, сповна користати з своєї унікальності, адже це вперше в назві школи було зазначено професію «адвокат». З нагоди присвоєння школі імені адвоката Бориса Козубського пані Ірина привезла в дарунок від НААУ навчальний стенд, а також передала вітання від Голови Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України, президента Спілки адвокатів України Лідії Ізовітової та від усієї адвокатської спільноти, об’єднаної в асоціацію.

– Щоб ви розуміли вагу моменту,  вперше в Україні, коли школі присвоєно не просто ім’я видатної людини, а в назві школи міститься назва професії «адвокат». Адвокати – це ті люди, які захищають права громадян в суді, не допускають, щоб чинили протиправні дії. Коли станете дорослими, підете навчатися у ВНЗ, будете згадувати, як ви були учасниками сьогоднішніх урочистостей, бо, нині велика подія не лише в історії вашої школи, району, області, а й для усієї України. Можливо, присвоєння вашій школі імені адвоката Бориса Козубського спонукає вас задуматися над тим, що це за фах такий – адвокат? В 9-му класі вивчаєте предмет правознавство – це перший крок на шляху до опанування цієї професії. Можливо, хтось з вас захоче з цією професією пов’язати своє життя, адже це дужа шляхетний фах, – наголосила пані Ірина. Вона подякувала усім, хто посприяв, щоб школа у Раківці носила ім’я видатного адвоката і націоналіста.

Школу у Раківці іменем Бориса Козубського назвали невипадково, адже саме це невеличке село на Збаражчині стало родовим гніздом давнього священичого роду Козубських, вихідців з Житомирщини. Саме тут пройшло дитинство знаменитого адвоката, саме до Раківця він повернувся після навчання у Києві та Харкові. Дуже цікаво про адвоката-односельця розповів присутній на урочистостях місцевий краєзнавець, перший дослідник спадщини родини Козубських на Тернопіллі Юрій Заяць, пише Народне слово.

В Раковецькій ЗОШ І-ІІ ступенів імені адвоката Бориса Козубського навчається 74 учні. За ініціативи Юрія Заяця, Анатолія Малевича, «Просвіти», депутатів сільської ради у 1997 році на фронтоні школи встановлено пам’ятний знак на честь родини Козубських. 28 квітня 2012 року у Раківець приїжджали родичі сина Козубського Юрія, невістка Ольга з онуками Юрієм, Оксаною і Галиною, які подарували школі віньєтку про свого знаменитого родича.

Наталка ПАРОВА

Довідково:
Борис Козубський(1866-1953 рр.). Адвокат, голова Кременецької повітової земської управи в часи УНР; Представник від Волині до
Центральної Ради; Голова УНДО на Волині; Голова товариства «Просвіта». Депутат польського Сейму (1922).  Засуджений разом із сином як «небезпечний українець», концтабір для політичних в’язнів Береза-Картузька (нині смт Береза,Білорусь);1941 р. – звільнений.  У 1948 р. за антирадянську пропаганду засуджений до 25 років мордовських таборів, у яких і загинув. Реабілітований 31 липня 1991 р.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com