На Тернопільщині — місія ОБСЄ

Голова Центру розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області Віктор Литвинчук зустрівся з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Міжнародний спостерігач ОБСЄ Мірослав Денко розповів про основні завдання та окреслив пріоритетні напрямки роботи у нашому регіоні:

«Ми уповноважені моніторити ситуацію на території своєї відповідальності, збирати факти та представляти їх у звітах. Зокрема, нас цікавить вплив конфлікту на Сході на всі сфери життя, дотримання прав внутрішньопереміщених осіб та учасників АТО, об’єднання громад та міжконфесійні відносини».

Особливу увагу під час зустрічі зосередили на добровільному об`єднанні громад в Тернопільській області.

«Ми одними із перших відгукуємося на впровадження державних реформ, а також започатковуємо власні ініціативи. Тернопільщина була і залишається лідером у створені об’єднаних територіальних громад – тепер діючих їх у нас 36, що охоплює третину території області. Ми втішені, що в Тернопільській області розуміють необхідність планування територій як філософію подальшого розвитку країни. З початку реформи пройшло ще зовсім мало часу, а що таке «децентралізація в дії» уже відчувають жителі нашого краю. Цифри говорять самі за себе: на розвиток інфраструктури у 2016 році громади Тернопільщини реалізували проектів на суму 133,3 млн. грн. Разом із цим отримали і можливість самостійно розставити пріоритети та спрямувати ці кошти на вирішення своїх найбільш нагальних потреб. Ми бачимо також динаміку і у власних доходах бюджетів громад: 2015 р. –  на 86,5 млн. грн; 2016 р. – на 125,6 млн. грн.», – зазначив Віктор Литвинчук.

Також він поінформував, що  метою Центру розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області  є сприяння органам місцевого самоврядування та територіальним громадам щодо сталого розвитку регіону. Завданнями Центру є координація роботи територіальних громад щодо залучення міжнародних та з інших джерел технічних ресурсів, проведення інформаційної роботи серед громад області та надання методичної підтримки у реалізації проектів та програм органам місцевого самоврядування області – членам Асоціації та представникам територіальних громад області.

Довідково: Зважаючи на порушення Російською Федерацією своїх зобов’язань стосовно гарантування територіальної цілісності та суверенітету України, її військового вторгнення на територію нашої держави та ескалацію напруги в Україні та навколо неї у зв’язку з агресивними діями російської сторони, 21 березня 2014 року за результатами тривалих переговорів держави-учасниці ОБСЄ прийняли рішення про направлення в Україну Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ).

Згідно з прийнятим рішенням, СММ збирає інформацію та повідомляє держави-учасниці про безпекову ситуацію у зоні відповідальності, встановлює та інформує про факти інцидентів, включно щодо порушення базових принципів та зобов’язань в рамках ОБСЄ, здійснює моніторинг ситуації із дотримання прав людини та основних свобод, сприяє діалогу з метою зменшення напруженості та нормалізації ситуації.
З метою створення належних умов для роботи СММ в Україні 14 квітня 2014 року у Відні було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) про розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Верховна Рада України проголосувала за проект закону про ратифікацію  Меморандуму 29 травня 2014 р., який  набув чинності з 13 червня 2014 року.

Після підписання Мінського протоколу від 5 вересня 2014 р. та Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 р. розпочався важливий етап діяльності СММ з надання сприяння щодо виконання положень цих документів. СММ відведено також провідну роль в моніторингу виконання Комплексу заходів, пов’язаних з імплементацією Мінських домовленостей, досягнутих під час зустрічі Президентів України, Німеччини, Франції та Росії 12 лютого 2015 р.

Основним завданням функціонування СММ на цьому напрямі є моніторинг за дотриманням режиму припинення вогню, відведенням важкого озброєння та встановлення сталого моніторингу ділянки українсько-російського державного кордону, який не контролюється Урядом України, а також виведення з території нашої держави всіх іноземних збройних формувань, воєнної техніки та найманців, включаючи роззброєння всіх незаконних груп. Мандат СММ поширюється на всю територію України, включаючи Автономну республіку Крим та м.Севастополь.

Місія готує щоденні доповіді про розвиток ситуації в Україні, які поширюються через Секретаріат ОБСЄ серед держав-учасниць ОБСЄ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com