На Тернопільщині не декомунізували жодної вулиці

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання. Яндекс вивчив, які нові назви вибрали для вулиць Західної України, що потрапили під дію закону.

За рік перейменували більше 11 тисяч вулиць, при цьому 10,5 тисячі з них декомунізовано.

У західних регіонах України і до прийняття закону було небагато вулиць із “совєтськими” назвами, повідомляє Depo.Хмельницький.

Так, у Закарпатській, Львівській, Волинській, Рівненській, Тернопільській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Хмельницькій областях разом узятих було перейменовано близько 730 вулиць. Для порівняння: тільки на Дніпропетровщині змінилось понад 1400 назв.

Свої особливості зміни топонімів у Західній Україні теж є. Наприклад, із 26 перейменованих у країні вулиць Валентини Терешкової 16 – на Закарпатті. В інших областях назви на честь першої жінки-космонавта в основному збереглись: формально під дію закону вони не потрапили.

Жодну вулицю у зв’язку із декомунізацією не довелось перейменовувати у Львівській, Івано-Франківській та Тернопільській областях. Хоча протягом останніх років певні зміни на картах тут таки відбулись. Наприклад, Майдан Мистецтв у Тернополі було перейменовано на площу Героїв Євромайдану, а Гвардійська у Львові стала вулицею Героїв Майдану.

Першочергово у Західній Україні перейменовували “жовтневі” вулиці (Жовтнева; 10, 20, 40, 50 років Жовтня тощо). А ось яких назв, за даними Яндекса, зникло з карти регіону найбільше: Жовтнева/Жовтня – 45; Радянська – 22; Колгоспна – 19; Терешкової – 17; Ватутіна – 16.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com