Чому піст – це не дієта?

Якщо ви відмовилися від м’яса і молочних продуктів, то це не означає, що ви худнете. На пісному раціоні легко можна і потовстішати. Про головні помилки тих, що постять розповідає дієтолог.

На Масляну, доїдаючи п’ятий млинець, можна було заспокоювати себе: попереду 7 тижнів Великого посту, і ось вже тоді я точно схудну. Але піст – це зовсім не дієта. Дотримуючись посту, можна навіть набрати вагу, а не скинути її. Про те, які небезпеки для фігури таїть в собі Великий піст і як його правильно дотримуватися, щоб дійсно скинути кілограми, “АіФ-кухня” поговорила з дієтологом Ганною Івашкевич.

Піст – це релігійна традиція тимчасової стриманості, яка включає і відмову від певних видів їжі. В першу чергу піст – це духовно-аскетична практика.

Так, часто буває, що люди починають дотримуватися посту, сподіваючись в першу чергу схуднути. І із здивуванням виявляють через деякий час, що вони у результаті набрали вагу. А ось для мене це зовсім не дивно.
Справа вся в тому, що, відмовляючись від тваринної їжі, ті, хто мріє схуднути, не стежать за кількістю спожитих калорій. Вони думають, що раз в раціоні немає м’яса і молока, то можна їсти без обмежень. Але це зовсім не так.

Небезпечні продукти

Вуглеводи. Зазвичай в пост на перший план виходять макарони, каші, картопля. Їжа, яка багата вуглеводами, причому найчастіше так званими простими. І їжа далеко не низькокалорійна. Якщо раніше ми з’їдали 200 г гречки – і все, то тепер можемо їсти її тоннами.

Хліб. З рослинною олією, з сіллю, з баклажановою ікрою. У піст ми вживаємо дуже багато хліба.

Фрукти. Під час посту люди часто їдять дуже багато фруктів. Кілограмами. Але це далеко не так нешкідливо, як здається: у фруктах досить багато цукру.

Соління. Якщо ви з’їли 1-2 огірочки за день, то все гаразд. Але ми ж часто їмо відразу пів банки. І отримуємо в результаті затримку рідини в тканинах, набряки. Особливо це шкідливо, коли соління вживаються увечері, на ніч. Саме так велика частина людей і робить: їсть їх на вечерю. В результаті уранці встають з опухлим обличчям.

Рослинна олія. У звичайний час ми її обмежуємо, коли ж починається піст, кладемо в кашу відразу пару столових ложок. Щоб було смачніше. Між тим в 100 г рослинної олії може міститися до 900 ккал. Олію треба їсти обов’язково, але дуже обмежено: не більше за 1 чайну ложку на прийом. І бажано, щоб це була нерафінована олія холодного віджимання в сирому вигляді, тобто на ній не потрібно смажити.

Сухофрукти. Норма – 30 г сухофруктів на день. 1 чорносливина – це 9 г. Тобто потрібно з’їсти в день 3 штучки, максимум – 5. Ми ж можемо з’їсти в якості перекусу двісті грамів родзинок з пакетика. Вітаю, ви додали 400-500 ккал до свого і так досить калорійного раціону.

Горіхи. Дуже калорійний продукт. Денна норма – 15-20 г горіхів на день. У пост ми часто їх додаємо в каші, салати, перекушуємо. І легко виходимо за 100 г. А волоські горіхи – це близько 600 ккал на 100 г.

Рослинне молоко. Капучіно на соєвому молоці, каша – на кокосовому. Усе це пісна історія. Але кокосове молоко дуже жирне. І воно погано засвоюється. Отже, не дає відчуття ситості, а калорійність при цьому досить висока. Така ж історія і з іншими видами бобового або горіхового молока.

Інсулін і рівень цукру в крові

У піст ми часто захоплюємося простими вуглеводами, продуктами, які різко підвищують рівень цукру в крові. Організм виробляє інсулін, і відбувається різкий спад рівня цукру. Як результат – яскраве, сильне відчуття голоду. Цей ефект дають сухофрукти, білий хліб, шліфований рис. Навіть щойно вижаті соки. Ними багато хто любить снідати в піст. Але через 20 хвилин після такого сніданку вас накриє жахливе відчуття голоду. Завдяки цьому почуттю ви з’їсте не маленьку порцію каші, як збиралися, а в два рази більше. Тому в піст особливо треба уникати продуктів, що містять прості цукри.

Відчуття голоду

Воно обов’язково буде. Адже ви відмовилися від звичного раціону. В першу чергу відчуття ситості нам приносять жири. Потім – вуглеводи, тільки в останню чергу – білки. Тому перехід на пісне харчування такий складний.
Спочатку може навіть спостерігатися апатія, сонливість, млявість. Якщо ви переживете цей момент, з’явиться почуття ейфорії, радощі від своїх звершень. Але якщо ваш піст затягнеться довше 40-50 днів, то може знову з’явитися апатія, дратівливість. Таким чином наша нервова система може реагувати на відсутність тваринних жирів і білків.

Варто попередити, що піст загострює усі хронічні захворювання. Особливо обережними слід бути жінкам. Якщо у вас були проблеми з гормональним фоном, спостерігався дисбаланс, анемія, наприклад, то піст може загострити ці проблеми. Тому дотримуватися його треба обережно і консультуватися з лікарем.

Як правильно дотримуватися посту

Щоб не набрати вагу і дійсно оздоровитися під час довгого посту, треба дотримуватися простих правил:
– Обов’язково, особливо в перші дні, ввести в раціон продукти, багаті рослинним білком: бобові, гречку.
– Додавати рослинні олії, але тільки по 1 чайній ложці за один прийом їжі.
– Їсти горіхи теж важливо, але зовсім помалу.
– Їсти рибу, коли це дозволено, хоча і непогано з’їдати трохи риби в перші дні. Але майте на увазі, що важливо не переїдати: 100 г за один прийом їжі, не більше.
– З’їдати по парі скибочок чорного шоколаду на день. У ньому є какао-олія, вона дуже корисна.
– Віддавати перевагу над білим хлібом і шліфованим рисом продуктам з борошна грубого помелу і необдираним крупам.
– Вибрати вітамінний комплекс. Навесні легко простудитися, а із-за нестачі тваринної їжі протистояти вірусам складніше.

Вихід з посту

Ви постили 7 тижнів, терпіли відчуття голоду, відсиділи на страшній дієті. Так вам, принаймні, здається. Настає Пасха. І можна їсти все. Перша думка: відірватися. Хочу попередити, що вихід з посту – дуже важлива справа. Не можна відразу з’їдати багато яєць, тим більше зварених на круто. Яйця важко перетравлюються. Краще розпочинати з яєць зварених некруто. Паска – це солодка вуглеводна бомба, її можна з’їсти тільки маленький шматочок. Можна подивитися, як постять і виходять з посту ченці. Вони не об’їдаються в піст, у них всього 1 трапеза на день, у них немає такого, щоб вони об’їлися і в перший день Пасхи. Вони з’їдають зовсім трохи, а практично усі пасхальні пригощання роздають тим, що їх потребують.

За матеріалами інтернет-видання «Аргументи і Факти»

Заступник директора
ТОЛЦ МОЗ України Дементьєв Ю.Г.

www.terses.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com