Колишня чиновниця із Заліщик, яка не подала декларацію, уникнула відповідальності

Заліщицький районний суд закрив справу про адміністративне правопорушення відносно колишньої працівниці Заліщицької районної державної адміністрації.

Про це стало відомо Інфопростору.

Причиною такого рішення є сплин строку, протягом якого винну особу можна притягнути до відповідальності.

Жінка, будучи особою, яка припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, або іншу діяльність, зазначену у підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», а саме, 30.08.2018 року звільняючись з посади головного спеціаліста, юриста-діловода з питань агропромислового розвитку Заліщицької районної державної адміністрації (державний службовець категорії «В» посад державної служби), на підставі наказу начальника управління з питань агропромислового розвитку Заліщицької РДА №16-к, та відповідно до підпункту «в» пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» будучи суб’єктом відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією, в порушення вимог абз.1 ч.2 ст.45 Закону, без поважних причин, несвоєчасно, пізніше дня такого припинення, а саме 22.11.2018 року подала на офіційний веб-сайт Національного агенства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка припиняє діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, (перед звільненням), чим вчинила адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ст.172-6 ч.1 КУпАП.

В судовому засіданні колишня чиновниця просила справу про притягнення її до адміністративної відповідальності за ст.172-6 ч.1 КУпАП закрити за пропуском строку, передбаченого ст.38 КУпАП.

Під час судового розгляду справи прокурор вважав, що в діях колишньої чиновниці наявний склад адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, відповідальність за яке передбачена ст.172-6 ч.1 КУпАП, оскільки вона декларацію після звільнення подала несвоєчасно.

Заслухавши пояснення жінки, відносно якої було складено протокол про адміністративне правопорушення, дослідивши матеріали справи про адміністративне правопорушення, заслухавши думку прокурора, суд вважає, що в її діях наявний склад адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст.172-6 ч.1 КУпАП, однак необхідним провадження у справі закрити із наступних підстав:

У відповідності до ст.247 п.7 КУпАП провадження у справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю, в зв’язку із збігом тримісячного строку, на протязі якого на особу може бути накладено адміністративне стягнення.

Відповідно до ст.38 ч.3 КУпАП адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 164-14, 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Як видно із матеріалів справи про притягнення до адміністративної відповідальності колишньої чиновниці, Управління захисту економіки Департаменту захисту економіки в Тернопільській області Національної поліції України листом за вих.№4682/39/01/77-2018 від 04.12.2018 року зверталось до Заліщицької районної державної адміністрації про надання інформації та належним чином завірених копій документів стосовно неї.

Тому, саме 04.12.2018 року слід вважати днем виявлення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, вчиненого жінкою.

Отже, на момент розгляду матеріалів про притягнення до адміністративної відповідальності закінчився тримісячний строк, передбачений ст.38 КУпАП.

За таких обставин суд вважає, що провадження в даній справі про адміністративне правопорушення слід закрити у зв’язку із закінченням на момент розгляду справи строків, передбачених ст.38 КУпАП.

Як ми повідомляли раніше, депутат Заліщицької районної ради теж уникнув відповідальності за неподання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com