Водій, який в Тернополі “під кайфом” спричинив смертельну ДТП, отримав умовний термін

В Тернополі суд не побачив достатніх доказів, аби призначити реальний тюремний строк наркоману, що два роки тому спричинив смертельну ДТП поблизу дальнього пляжу в Тернополі. Тоді від травм померла сімнадцятирічна дівчина.

Як стало відомо Інфопростору, винуватець отримав лише умовний термін.

22.08.2017 близько 4 год. 30 хв., перебуваючи у стані наркотичного сп’яніння, чоловік керував технічно справним автомобілем марки «ВАЗ 210994», чим порушив вимоги п.2.9(а) Правил дорожнього руху України, згідно до якого водієві категорично заборонено керувати транспортним засобом під впливом наркотичних речовин. Вказаним автомобілем правопорушник рухався з одним пасажиром та без вантажу вулицею Яблунева м. Тернополя в напрямку території «дальнього пляжу». Під час руху, водій, порушуючи вимог п. 2.3. (б, д) ПДР України не був достатньо уважним та не стежив належно за дорожньою обстановкою, щоб не створювати своїми діями загрози безпеці дорожнього руху, загрожувати життю або здоров’ю громадян. Проїжджаючи ділянку дороги вул.Яблуневої м.Тернополя в напрямку та неподалік території «дальнього пляжу», водій не вибрав відповідно до вимог п.12.1.ПДР України безпечної швидкості руху, щоб постійно контролювати рух транспортного засобу та безпечно керувати ним, а управляв автомобілем з швидкістю близько 80 км/год., чим порушив вимоги п.12.4 ПДР України про те, що у населених пунктах рух транспортних засобів дозволяється зі швидкістю не більше 60 км/год. Унаслідок порушення водієм безпечної швидкості та через проявлену під час руху неуважність, автомобіль «ВАЗ 210994» під його керуванням виїхав спершу на праве узбіччя, після чого вїхав в дерево. Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди пасажир автомобіля, 2000 р.н. отримала закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку важкого ступеня, дифузне аскональне ушкодження головного мозку, закрита травма грудної клітки, перелом 5-7 ребер, правобічний пневмоторакс, закритий перелом правої плечової кістки в середній третині із зміщенням фрагментів, осадження латеральної поверхні верхньої третини лівого стегна та бокової поверхні черевної порожнини справа, тобто тяжкі тілесні ушкодження від яких померла у приміщенні ТОДЛ. Порушення водієм вимог п.п.2.3. (б, д); 2.9. (а); 12.1, 12.4 ПДР України перебуває у прямому причинному зв`язку із настанням даної дорожньо-транспортної пригоди та спричиненням смерті потерпілої. Тим самим, встановлено достатність доказів для обвинувачення хлопця, у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілої, тобто вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України.

В суді порушник пояснив, що суть обвинувачення йому зрозуміла, він визнає свою винуватість у вчиненні злочину передбаченого ч.2 ст.286 КК України та бажає надавати показання.

Враховуючи клопотання сторін і те, що учасники судового провадження не заперечували, суд визнав недоцільним досліджувати докази щодо обставин, які ніким не оспорюються та допитати обвинуваченого.

В судовому засіданні обвинувачений надав показання у яких підтвердив, що все було так, як вказано в обвинувальному акті. 22.08.2017 близько 4 год. 30 хв., перебуваючи у стані наркотичного сп’яніння він керував автомобілем марки «ВАЗ 210994» вулицею Яблунева у м.Тернополі в напрямку до території «дальнього пляжу». Проїжджаючи ділянку дороги вул.Яблуневої м.Тернополя в напрямку та неподалік території «дальнього пляжу» з швидкістю близько 80 км/год. він не вибрав безпечної швидкості руху і виїхав на праве узбіччя, після чого наїхав на дерево. Внаслідок вказаної дорожньо-транспортної пригоди молода дівчина – пасажирка автомобіля отримала травму від якої 26.10.2017 року померла у лікарні. У вчиненому він щиро розкаюється і просить вибачення у потерпілого. Цивільні позови прокурора визнає.

Таким чином, суд вирішив визнати чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.286 КК України і призначити йому покарання 3 (три) роки позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на три роки.

Однак, відповідно до ст.75 КК України його звільнено від відбування основного покарання у виді 3 (трьох) років позбавлення волі з випробуванням та встановити йому іспитовий строк 2 (два) роки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com