Декілька новообраних нардепів від Тернопільщини вже порушили антикорупційне законодавство?

Схоже, що зміна політичної влади в Тернополі зовсім не має на меті впровадження верховенства права, адже, самі новообрані депутати, ще не склавши присягу, порушують антикорупційне законодавство.

Усі вибори протягом незалежності України супроводжуються принципом публічності інформації про кандидатів у депутати. Громадяни, що балотуються в депутати повинні ознайомити виборців із своєю біографією, інформацією про трудовий шлях, освіту та інше. Серед усього, кандидати у депутати завжди подають ще й декларацію про свої доходи та майно. Ця інформація теж є публічною.

Особливістю цьогорічних позачергових виборів народних депутатів України є те, що перелік документів, які подаються до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом, є дещо меншим, ніж на чергових виборах.

Зокрема, частина одинадцята статті 107 Закону України “Про вибори народних депутатів України” встановлює, що під час проведення позачергових виборів народних депутатів України, декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, для реєстрації кандидатом у депутати до Центральної виборчої комісії не подається.

Але те, що декларація не подається до ЦВК зовсім не означає, що вона не подається взагалі. В Україні на виконання вимог Закону України “Про запобігання корупції” вже давно існує зовсім інша система декларування майна та доходів. Зокрема, особи, визначені вказаним законом, зобов’язані подавати декларацію встановленої форми шляхом її заповнення на офіційному сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. А кандидати в депутати саме відносяться до тих осіб, які зобов’язані подавати свої декларації не залежно від того, проводяться чергові вибори, чи позачергові.

На це навіть звернула увагу політичних партій та кандидатів сама Центральна виборча комісія в роз’ясненні, яке ми наводимо нижче.

Та, схоже, деякі обрані народні депутати від Тернопільщини балотувалися до Верховної Ради України не для того, аби дотримуватися законів, а скоріш – аби їх порушувати.

Бо не всі вони вважають за потрібне оприлюднювати інформацію про свої доходи та майно, як цього вимагає законодавство.

Серед новообраних депутатів декларацію як кандидат в депутати заповнив лише Ігор Василів, який переміг у 164 виборчому окрузі. Декларацію на сайті НАЗК він заповнив 17 травня 2019 року. І хоч він її подав не як кандидат в депутати, а як приватний підприємець, сам факт такий позитивний.

Що стосується інших депутатів, то її як кандидати не заповнили на сайті НАЗК Андрій Богданець, який переміг у 163 виборчому окрузі, Іван Чайківський з 165 виборчого округу, Микола Люшняк (166 виборчий округ) та Володимир Гевко, що переміг в 167 виборчому окрузі. Згаданий Микола Люшняк подавав декларацію за потрібний період – 2018 рік, але не як кандидат в депутати, а як депутат попереднього скликання в березні 2019 року. Але закон відрізняє такі декларації як два різні документи.

Окрім обраних депутатів, не подали свої декларації й чимало тих кандидатів, які програли вибори.

Цікаво, чи будуть складені на обраних депутатів та кандидатів, які не отримали достатньої кількості для перемоги голосів, протоколи про вчинення адміністративного правопорушення та чи понесуть вони відповідальність?

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com