Чортків поглинають борги

Напередодні закінчення календарного року в бюджеті стає все менше коштів.

Скажімо, сьогодні в мережі з’явився документ, яким Прем’єр-Міністр України Олексій Гончарук дав доручення міністру фінансів та голові Держказначейства заблокувати будь-які виплати на незахищені статті. На такий крок керівник Уряду пішов через бажання пристосуванців в чиновницьких кабінетах залатати за рахунок держбюджету всі дірки, не забувши нарахувати собі величенькі премії за “успішний” рік. На думку представників сьогоднішньої влади, це шкодить державі в цілому. Адже, керівники місцевих органів не стараються вживати достатніх заходів для формування достатньої дохідної частини місцевих бюджетів, а чекають на фінансову допомогу з столиці. Мовляв, ділити гроші зможе кожен, а от наповнити казну багатьом не вистачає мізків.

Цього року це вже другий вимушений крок призупинення руху бюджетних коштів. Влітку Кабмін затримав виплату органам місцевого самоврядування 7,6 мільярда гривень із фонду регіонального розвитку та 2,5 мільярда гривень субвенції на соціально-економічний розвиток.

Через очікування коштів з Києва залазить в борги друге за кількістю населення місто на Тернопільщині – Чортків.

З початку року комунальні підприємства міста з таким завзяттям взялися освоювати віртуальні гроші, що сформували загальний борг перед підрядними організаціями на суму понад 8 мільйонів гривень. Виконавцям робіт приходиться принижуватися перед чиновниками, аби ті оплатили зроблене. Адже, всі роботи виконувались за рахунок власних коштів підрядників. А їм теж потрібно платити заробітну плату працівникам, покращувати свою матеріальну базу, сплачувати податки. Декому, чекаючи на розрахунки з бюджету, доводиться брати кредити по невигідних умовах. Та у відповідь вони далі чують вже стандартну відповідь – грошей немає.

Суми боргів надалі можуть тільки збільшуватися. Підрядні організації мають право виставити перед замовниками робіт штрафні санкції. Тоді на рахунок піде кожний день прострочених виплат.

Виправити ситуацію зможе тільки зміна менеджменту міста на більш ефективних керівників.

 

1 коммент. к Чортків поглинають борги

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com