Історія загадкового тернопільського будинку. Фото

 Мандруючи центральними вуличками Тернополя, неодмінно Ваш погляд приверне красивий будинок на Івана Франка. Ця велична будівля була збудована в 1894 році. І в ті часи тут зі своєю сім’єю жив відомий тернопільський лікар Олександр Грабовський, який виховував двох синів: Мар’яна та Юрія.

Після смерті батька в 20-х роках ХХ століття помістя перейшло до старшого сина-юриста Мар’яна Грабовського. Але він не довго господарював… Коли почалася Друга світова війна, йому довелося покинути Тернопіль та емігрувати до Польщі.

В післявоєнні радянські часи тут жили перші секретарі обласного комітету КПРС, через що цей будинок був оточений високим парканом.

Минулого року Тернопільська обласна організація «Єврейська община» вимагала передати у власність Віллу Грабовських, аргументуючи це тим, що приміщення – це колишня власність тернопільських євреїв і є їхнім молитовним домом.

На сьогоднішній день Вілла Грабовських є пам’яткою архітектури та охороняється державою, в якій знаходиться Тернопільська міська бібліотека для дітей №2 та віднедавна – музей «Літературне Тернопілля».

 

1 коммент. к Історія загадкового тернопільського будинку. Фото

  1. […] №2 та віднедавна – музей «Літературне Тернопілля». Інформаційний простір Тернопілля (adsbygoogle = window.adsbygoogle || […]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com