Що робити, якщо ви втратили паспорт

Завжди прикро щось втрачати. Якщо це гроші, то втішаємося думкою, що заробимо ще, якщо речі — будуть нові. А що робити, коли втратив паспорт – основний документ, що посвідчує особу власника?

Крок перший – з’ясувати, як саме зник документ. Можливі два варіанти: або ви його випадкового загубили, або паспорт викрали. Якщо маєте обґрунтовану підозру щодо останнього, то не зволікайте, а поспішіть до найближчого відділу внутрішніх справ. За результатом розгляду заяви про викрадення документа в міліції видадуть довідку про відкриття або відмову у відкритті кримінального провадження.

Якщо ж упевнені в тому, що «синю книжечку» загубили, то одразу переходьте до другого кроку – підготуйте необхідні документи. Аби отримати новий паспорт замість втраченого, вам будуть потрібні: дві (або три у разі одержання втраченого документа в іншому територіальному підрозділі УДМС) фотокартки розміром 3,5х4,5 см; квитанція про оплату 34 грн. державного мита чи копія документа про звільнення від його сплати; документи (за наявності), на підставі яких у паспорті проставляються відмітки про дітей та копія постанови, якщо така є, про відкриття або відмову у відкритті кримінального провадження про викрадення документа.

Крок третій – подати заяву разом із необхідними документами до територіального підрозділу Управління Державної міграційної служби України за місцем проживання. Очікування нового документа займе деякий час. Термін розгляду заяви – місяць. За необхідності проведення додаткової перевірки за матеріалами справи про втрату паспорта або несвоєчасного надходження відповіді на запити, строк розгляду можуть продовжити, але не більше, ніж на 30 днів. До отримання паспорта територіальний підрозділ УДМС на підставі звернення громадянина може видати тимчасове посвідчення.

Крок наступний і найприємніший – отримати новий документ. Тут варто зауважити: якщо втрачений паспорт було знайдено під час розгляду заяви про його втрату, розгляд справи припиняється. Якщо новий паспорт отримано, а знайшовся старий, то знахідку треба здати в територіальний підрозділ міграційної служби.

Від втрати документа, звісно, не застрахований ніхто, але керуючись цим алгоритмом, можливим неприємностям можна зарадити. Головне – не зволікайте! Пам’ятайте, проживання без паспорта тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.)/

 

Управління Державної міграційної служби в Тернопільській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com