На Бережанщині існує незвичайна традиція

Безимени-1 копияНезвичну традицію мають жителі села Вербова Бережанського району.

Кожного п’ятого літа на означення чергової річниці Хрещення Київської Русі тут освячують замаєну квітами і рушниками криницю, що в урочищі «Голодівка». Після цього обряду старші, молодь, діти, гості вербівців з трьох кладок вмиваються освяченою водою, окроплюють нею інших, п’ють її.

Криниця у «Голодівці» (таку народну назву вулиця отримала з часів набігів орди) є улюбленим місцем вербівців. Звідси щодня беруть смачну джерельну воду для своїх потреб. Тут тамує спрагу сільська худоба, віддавна господині на кладках полощуть випрану білизну, пише «Високий замок».

Біля криниці молодь проводить свята. Цього разу на знак 1025-річчя Хрещення Київської Русі тут спорудили хрест з чорнобривців, по периметру прикрасили місце букетами і домашніми вишивками, виводили пісень.

Після благословення о. Віталія Іващука до студениці приклалися усі присутні. Пили і вмивалися освяченою водою малюки, які прощаються з дитинством і збираються у перший клас.

А ще – сільські студенти, яким скоро їхати на навчання у вузи, господарі і господині, яким треба набратися сил до жнив і до осінніх робіт. Причащаються ті, хто збирається у чужі краї на заробітки. А також ті, кому бракує здоров’я. Тож у Вербові два «обливані» дні – навесні, після Великодня, і тепер, посеред літа…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com