У Гусятині відкрито карантинну лабораторію

Участь в урочистому відкритті лабораторії взяв перший заступник голови ОДА Василь Коломийчук. Він зазначив, що імпорт і транзит продуктів рослинного походження, особливо із країн, які маловивчені у карантинному відношенні, створює постійну загрозу ввезення на територію України нових видів шкідників, хвороб рослин і бур’янів.

Своєчасно виявити і перешкодити їх проникненню та розповсюдженню на території країни – головне завдання Державної служби з карантину рослин України.

Він також наголосив на важливості відкриття Гусятинської міської карантинної лабораторії, адже, якщо в 2006-2009 роках до Тернопільської обласної карантинної лабораторії в середньому за рік надходило близько 12 000 зразків продукції, то з цієї кількості 45-50% поступало із Гусятинського, Чортківського, Бучацького, Борщівського та Монастириського районів.

Значна віддаленість цих районів від м.Тернопіль ускладнює доставку зразків до лабораторії (відстань 80-120 км) та завдає товаровиробникові додаткових економічних затрат, а також не забезпечує швидкої видачі документів дозвільного характеру, що в цілому спричиняє незручності для підприємців, господарств, фізичних осіб..

У зв’язку з цим, а також з метою здешевлення затрат на отримання документів дозвільного характеру та наближення державної структури до виробництва, Укрголовдержкарантином прийнято рішення про відкриття Гусятинської міської карантинної лабораторії.

Гусятинська міська карантинна лабораторія займає площу 170 кв.м., забезпечена кваліфікованими спеціалістами, сучасним обладнанням, спеціалізованою літературою для проведення фітосанітарної експертизи.

До речі, до серпня 2005 року зразки для проведення лабораторної експертизи з усіх районів області направлялися в Львівську зональну карантинну лабораторію. Це завдавало значних економічних затрат для суб’єктів господарської діяльності. Тому в серпні 2005 року створено Тернопільську обласну карантинну лабораторію, як структурний підрозділ Державної інспекції з карантину рослин по Тернопільській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com