Перші жертви осіннього «смаколика»
2 вересня двоє жителів в Тернопільської області потрапили на лікарняні ліжка з підозрою на харчове отруєння грибами.
О 09:05 до інфекційного відділення Лановецької центральної районної клінічної лікарні госпіталізовано жительку села Борщівка, громадянку 1957 року народження, а о 22:15 з таким самим діагнозом до реанімаційне відділення Борщівської центральної районної клінічної лікарні госпіталізовано жительку села Пищатинці, громадянку 1962 року народження.
***
З метою попередження отруєння грибами Управління ДСНС України у Тернопільській області попереджає – будьте обережні, збираючи чи купуючи гриби.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах. До речі, у західних країнах дикорослі гриби взагалі не їдять, а лише штучно вирощені (печериці, гливи).
Основними причинами отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно-їстівних грибів, споживання старих або зіпсованих плодів. Загрожують життю й гриби, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Навіть у білих і підберезників є небезпечні двійники.
Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчастих отруйних грибів, насамперед, блідої поганки, яку можна переплутати з печерицями та сироїжками. Токсин цього гриба такий потужний, що навіть один небезпечний екземпляр у кошику інфікує всі їстівні гриби.
Якщо підозрілий гриб контактував із іншим лісовим «урожаєм», усе треба викинути. Якщо ж тільки-но зрізали невідомий гриб, але ще не поклали в кошик, то обов’язково промийте ніж і руки водою.
У 99% отруєння блідою поганкою закінчується смертю. Цей гриб підступний тим, що на третій день після вживання настає період уявного полегшення – людину перестає нудити, не болить живіт, нема блювання і проносу.
Та якщо в анамнезі є гриби, не можна заспокоюватись і зволікати. Вже на четвертий-п’ятий день, коли отруйні речовини досягають мозку, з’являються запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук і ніг, відмовляє печінка, врятувати людину стає неможливо.
Симптоми грибного отруєння різні. Основні – нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску та підвищення температури тіла, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси. Вони з’являються через 30-60 хвилин після вживання страв із неправильно приготованих сироїжок, опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків.
Отруєння грибами з гастроентеротропною дією здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для травної системи: в шлунково-кишковому тракті відбуваються незворотні зміни.
Червоні мухомори і волоконниці мають психотропну дію – вражається нервова система. Через півгодини — дві години після їх вживання виникають галюцинації, напади сміху, розлади або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Якщо постраждалому не надати медичну допомогу в перші години, то врятувати його життя складно. До прибуття лікарів людині, в якої помітні симптоми отруєння грибами, треба дати випити багато простої кип’яченої води і викликати блювоту, щоб очистити шлунок, не слід вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкоголь та молоко, вони лише підсилюють дію грибної отрути.
Страви з грибів важкі для перетравлення – їх не варто вживати тим, хто страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту, печінки, інших хронічних недуг, вагітним жінкам, літнім людям, дітям.
Якщо ви все ж вирішили урізноманітнити свій раціон дарами лісу, то їх необхідно правильно підготувати. Кулінарну обробку грибів здійснюють у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Багато людей, що опинились через отруєння на лікарняному ліжку стверджують, що варили гриби довго.
Та більш важлива не тривалість варіння, а технологія. Гриби треба відварювати в трьох різних водах по 15 хвилин, лише після цього – смажити, тушкувати тощо. Зберігати відварені гриби можна тільки 24 години в емальованому посуді. Суворо дотримуйтеся правил консервування, бо неправильно запасені на зиму дари лісу можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Тому отруєння грибами фіксують не лише восени, а протягом усього року.
Перша допомога при отруєнні грибами
При найменшій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися по медичну допомогу!
Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.