У тернопільських супермаркетах продавали продукти за завищеними цінами

fe5f909ed1d06a937bc38086fd_49eb0548Антимонопольний комітет України звинуватив 18 великих торговельних мереж і український підрозділ глобальної дослідницької корпорації The Nielsen Company (ACNielsen Ukraine) в картельній змові.

Про це повідомив перший заступник голови АМКУ Рафаель Кузьмін в інтерв’ю «Вестям».

«Ми направили рітейлерам проміжні результати свого розслідування. У них є 10 днів на вивчення документа і надання своїх заперечень. Гадаю, десь через місяць, прийматиметься остаточне рішення щодо заходів впливу», – сказав він.

У відомстві вважають, що подорожчання продуктів було пов’язане з додатковими затратами, які закладалися у вартість товарів: в основному за маркетингові послуги – розміщення товарів на вигідніших місцях в магазинах. «Ми домагаємося від торговельних підприємств надання економічного обґрунтування розцінок на послуги такого роду. І головне – зниження цих цін», – відзначив Кузьмін.

Якщо торговці не виконають вимоги чиновників, їм загрожують великі штрафи, максимальний розмір яких може сягати 20% обороту компаній за минулий рік – це близько 20 млрд. грн. на 18 підприємств.

Практично відразу після звинувачень, що прозвучали на адресу торговців, поповзли чутки про вихід з України великих західних торговельних мереж. Проте їх практично відразу спростували.

«Не думаю, що хтось наважиться просто так кинути тут свій бізнес. Компанії вкладали по $500 млн., щоб потрапити і закріпитися на нашому ринку. Вони не зможуть повернути цих інвестицій: кому вони продаватимуть свої торговельні точки? Вважаю, після вивчення матеріалів розслідування, сторони постараються дійти компромісу. Але відразу скажу, що різкого зниження цін на товари в українських магазинах не станеться – вони прив’язані до поточних розцінок постачальників», – вважає гендиректор Української торговельної асоціації Ігор Кишко.

Експерти вважають, що торговельні мережі постараються домовитися з Антимонопольним комітетом. Хоча не виключають, що комусь із 18 звинувачених торговців доведеться сплатити штрафи. Але ті, швидше за все, будуть незначними.

АМКУ почав слідство стосовно торговців ще у травні 2012 р. Їх звинувачують у підвищенні цін на основні продукти харчування в 2010-2011 рр. на 22-38% при підвищенні індексу споживчих цін лише на рівні 13,5%.

У числі обвинувачених опинилися «Фоззі-Фуд», «Фора», «Ашан Україна», «Фудмаркет», «АТБ-маркет», «Еко», «Адвентіс», «Білла-Україна», «Край-2», «Новус Україна», «Ікс 5 Рітейл Груп», «Спар-Центр», «Бімаркет», «Метро Кеш енд Керрі Україна», «Фуршет» (і ряд його дочірніх підприємств).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com