В оздоровчому таборі на Тернопільщині дітей труїли водою

Питання додержання законності та  прокурорського нагляду у сфері захисту прав дітей на оздоровлення, відпочинок і санаторно-курортне лікування стало предметом обговорення на колегії прокуратури області, що відбулась під головуванням прокурора області Геннадія Мовчана за участі керівників органів влади, місцевого самоврядування та державного контролю.

Відзначено, що вжиті організаційні і практичні заходи загалом сприяли активізації наглядової діяльності у сфері захисту прав дітей на оздоровлення, відпочинок та санаторно-курортне лікування. За наслідками  проведених перевірок з викладених питань прокуратурою розпочато 2 кримінальні провадження, внесено 42 подання, до відповідальності притягнуто 44 службові особи, у тому числі 11 посадовців контролюючих служб, поновлено права 485 дітей.

Зокрема, встановлено, що регіональні програми з оздоровлення та відпочинку дітей чи не єдині в області які фінансуються хоча б на рівні запланованого та не нижче ніж у минулих роках. Упродовж року на вказані цілі з місцевих бюджетів області виділено понад 7 млн. грн. Попри це перевірки засвідчили, що програми складаються без врахування реальних потреб на вказані цілі та кількості дітей, які потребують оздоровлення.

Найменше бюджетних коштів асигновано у Гусятинському  (98 тис. грн.), Збаразькому (70), Монастириському (62), Підгаєцькому (25), Тернопільському (77) та Шумському (73) районах.

Однією з причин не охоплення дітей санаторно-курортним лікуванням є неналежна робота районних відбіркових комісій. Прокурорами  виявлено, що при наданні інформації щодо потреби у санаторно-курортному лікуванні  не враховано категорії захворювань дітей-інвалідів, що призводить до обґрунтованої відмови від санаторно-курортного лікування.

У результаті з виділених у минулому році 1142 путівок для оздоровлення дітей в спеціалізованих санаторіях Міністерства охорони здоров’я України вказаної категорії 233 (20%) повернуто.  У поточному році з 1039 одержаних областю путівок вже повернуто 183 (17,6 %).

З 11 позаміських стаціонарних дитячих оздоровчих закладів, що діють в області, 9 – приватної форми власності, розвиток яких засновниками належним чином не фінансується.

До прикладу, спільно із спеціалістами органів Держсанепідслужби в області виявлено, що питна вода із свердловини, харчоблоку та з відкритої водойми приватного дитячого оздоровчого закладу «Гайдарівець» (с. Кутянка Шумського району) не відповідає санітарним правилам та нормам. Окрім того, через неможливість забезпечити належні умови оздоровлення та відпочинку дітей, установою у серпні поточного року припинено діяльність.

З метою уникнення вказаних фактів, колегією передбачено заходи, спрямовані на проведення перевірок дитячих оздоровниць області, передусім органами державного контролю, до початку оздоровчої компанії та недопущення  закупівель бюджетних путівок у закладах, що не відповідають встановленим вимогам.

Окрім цього, за підсумками колегії визначено низку заходів щодо проведення перевірок правомірності використання бюджетних коштів, асигнованих на вказані цілі та з питань організації оздоровлення і відпочинку соціально вразливих категорій дітей.

 

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com