Тернопільського мільярдера спіймали “на гарячому”

фірташПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», яке належить Group DF Дмитра Фірташа, продав свою продукцію за кордон за заниженими цінами, внаслідок чого держава недоотримала 323,20 млн. грн. податків. Це встановила Спеціалізована податкова інспекція по роботі з великим платниками податків у Луганську, пише Сергій Головньов на сайті «Insider».

Податківці з’ясували, що «Азот» в у 2010-2011 роках поставляв свою продукцію (головним чином карбамід і рідкий аміак) двом іноземним фірмам – американська IBE Trade Corp та швейцарська NF Trading AG.

Порівнюючи ціни, за якими «Азот» продавав свою продукцію за кордон, з цінами, наданими держпідприємством «Держзовнішінформ», ревізори зазначили різницю в 20%.

Більше того, податківці встановили, що підприємство продавало продукцію за заниженими цінами для власних компаній.

Так, IBE Trade Corp належить нью-йоркському мультимільйонеру 61- річному Олександру Ровту, родом з Мукачева. До середини 2011 року 40% акцій сєверодонецького «Азоту» тримала американська компанія Worldwide Chemical LLC. Податківці з’ясували, що ця компанія належить IBE Trade Corp.

У свою чергу директором NF Trading AG є росіянин Дмитро Глебко. Він відомий як директор газового трейдера RosUkrEnergo. Половина цієї компанії належить російському «Газпрому», а друга половина – Дмитру Фірташу через компанію «Центрагаз Холдинг АГ». Як з’ясували податківці, на Глебка оформлена довіреність кіпрської компанії Ostchem Ventures limited, яка також входить до Group DF Дмитра Фірташа. З 2011 року їй належало 60% акцій сєверодонецького «Азота» , а з 2012 року – стовідсотковий пакет.

Отже, через заниження цін «Азот» отримав менше доходів, а відтак – мав заплатити менший податок на прибуток. За результатами перевірки податківці нарахували підприємству податок у розмірі 323,20 млн. грн.

Підприємство звернулося до суду, вимагаючи анулювати рішення податкової. Суддя Луганського окружного адміністративного суду Тетяна Смішлова стала на сторону «Азота». Вона вирішила, що суд не отримав достатньо доказів зв’язку українського підприємства з вказаними іноземними компаніями.

Кілька апеляцій податківців були відхилені. У результаті підприємство Дмитра Фірташа так і не заплатило бюджету податок на прибуток у розмірі 323,20 млн. грн.

«Наші гроші»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com