Через місяць може розпочатись Всеукраїнська акція протесту

Батьківщина28 жовтня в Києві відбулись збори Асамблеї територіальних громад України. Розглядалося питання блокування Державним казначейством коштів органів місцевого самоврядування. Заборгованість органам місцевого самоврядування становить близько 2 мільярдів гривень, у зв’язку з чим не фінансуються такі нагальні потреби як опалення, освітлення та ремонт доріг.

Під час Асамблеї виступали мери міст, депутати місцевих рад, які розповіли про критичну ситуацію з проходженням бюджетних коштів по казначейським рахунках місцевих бюджетів та місячними заборгованостями в соціальній сфері.

На зборах було прийнято рішення вимагати від Верховної Ради невідкладного проведення парламентських слухань щодо блокування урядом коштів місцевого самоврядування. На цих слуханнях також будуть розглянуті питання: чи є можливість отримати кошти місцевим бюджетам до кінця 2013 року, яким чином вирішувати питання соціальної сфери, якщо гроші так і не будуть знайдені в бюджеті України, що зробити для того, аби така ситуація не повторилася в 2014 році.

У випадку, якщо такі слухання не будуть призначені до 28 листопада, 7 грудня на День місцевого самоврядування в Києві розпочнеться загальноукраїнська акція протесту.

На зборах виступала народний депутат України та член фракції «Батьківщина» Тетяна Слюз. Вона стверджувала, що проблеми блокування Державною казначейською службою розрахунків органів місцевого самоврядування – це наслідок непрофесійної політики уряду Януковича-Азарова.

“Проблеми, які виникли навколо Держказначейства, в першу чергу пов’язані з тим, що в Україні не працює економіка, не сплачується дохідна частина бюджету. Все це наслідок непрофесійної політики уряду Януковича-Азарова”, – підкреслила Т. Слюз, додавши, що ситуація ускладнюється через проблеми Пенсійного фонду.

Т. Слюз також додала, що велику стурбованість опозиції викликає той факт, що на сьогодні проект Держбюджету на 2014 рік досі не представлений парламенту.

Окрім питань привласнення урядом коштів територіальних громад на слуханнях мають бути розглянуті інші факти свавільного порушення прав місцевого самоврядування, зокрема непризначення виборів в Києві, Чернівцях, Черкасах, Херсоні, Миколаєві та інших населених пунктах.

Від Чернігівщини на зборах Асамблеї територіальних громад був присутній депутат Чернігівської обласної ради Микола Звєрев, який озвучив суму заборгованості Держказначейства по Чернігівській області,яку напередодні заявив голова Чернігівської обласної партійної організації Олександр Кодола.  Ця сума на сьогодні становить понад 280 млн. грн.

Прес-служба Чернігівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com