Вчителька з Тернопільщини знайшла унікального метелика. Фото

IMG_5711-448x418У ці травневі дні на полі в селі Синява вчителька місцевої школи Галина Доберчак помітила незвичайного метелика. Вона вирішила принести його до школи. Як виявилось, це була Сатурнія велика – найбільший нічний метелик Європи, анесений у Червону книгу України. Саме з неї учні довідались багато цікавого про незвичного красеня.

Виявляється, що цей метелик зустрічається у широколистяних (переважно долинних та заплавних) лісах, у рідколіссі, серед чагарникових пустирів, у парках та садах. Протягом року розвивається одна генерація. Літають Сатурнії великі вночі. Часто прилітають на світло. Гусінь, яка розвивається з кінця травня-червня до вересня оселяється на плодових деревах, ясені, терені. Заляльковується у прикореневій частині кормової рослини у твердому грушоподібному коричневого кольору коконі. Лялечка зимує. Сатурнія велика, як елемент біоценозу, пасивно охороняється у багатьох заповідниках півдня України. Зменшення чисельності цього виду відбувається через знищення природних біотопів (чагарників, рідколісся тощо), застосування пестицидів у лісах, парках та садах.

Вчителька біології Лідія Денис запропонувала учням 7-А класу зробити декілька світлин метелика і відпустити його на волю, що вони з радістю й зробили.

IMG_5752-650x418

До того ж нині школярі з величезним захопленням діляться враженням від незвичного двокрилого красеня під назвою Сатурнія велика.

– Цей метелик дуже великий і гарний, – розповідає семикласниця Соломія Павлишин. – Він видався мені спокійним і врівноваженим і, як виявилося, не випадково, адже він веде нічний спосіб життя, тому вдень ми легко змогли його дуже добре роздивитися. Такого прекрасного і величного метелика я ще ніколи не бачила. А ще у нього пухка шерсть на тільці, до речі, приємна на дотик, а крильця мають різні відтінки темних кольорів із візерунками.

– Коли я побачила цього метелика, я навіть й не думала, що він може бути занесений до Червоної книги України, – каже учениця 7-А класу Руслана Гудим, – а пізніше я також дізналася, що Сатурнія – це метелик родини Павиноочки. Він – найбільший нічний метелик Європи. В Україні зустрічається такий вид метеликів майже повсюдно, крім Карпат та Полісся. Нічні метелики живуть у садах, парках, на узліссях. Вони літають від травня до червня. І дуже активні вночі.

IMG_5715-448x418

А ще на власні очі побачивши Сатурнію, я дізналася, що розмах її буро-сірих крил  з кількома хвилястими лінямикрил сягає від 120 до 150мм. На кожному з них є по одному великому очку, облямованому чорними кільцями. Мені дуже сподобався цей вид метеликів і я раджу усім, не вбивати цих мудрих і цікавих створінь.

А ще ми всі сподіваємося, що з нашим новим двокрилим знайомим все буде добре.

Народне слово

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com