Фото з України визнали кращим у світовому конкурсі

Міжнародне журі найбільшого у світі фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» оголосило десятку переможців. У більшості країн конкурс тривав із 1 по 30 вересня 2014 року. Понад 9 тисяч фотографів завантажили під вільною ліцензією на Wikimedia Commons понад 321 тис. фотографій історичних будівель, пам’ятників та об’єктів культурної спадщини з 41 країни, щоб використовувати їх у статтях Вікіпедії та інших проектах, що працюють над поширенням вільних знань.

Цьогоріч головний приз отримала фотографія із зображенням Святогірського монастиря (Донецька область, Україна), сфотографована Костянтином Брижниченком.

Svjatogorsk,_Lavra_3

Перша письмова згадка про монастир датується 1526 роком. У 1624 році монастир було офіційно визнано Святогірським Успенським Монастирем. Перед Першою світовою війною в монастирі мешкало близько 600 монахів. Протягом 1930-их його було зруйновано радянською владою, разом з іншими численними релігійними пам’ятками на території усього Радянського Союзу. Сьогодні монастирська община нараховує більше 100 людей, кількість яких зростає щороку.

Переможець отримає стипендію на переліт та проживання у Мексиці, задля участі у Вікіманії — міжнародній конференції руху Вікімедіа, яка проходитиме у липні 2015 року у Мехіко.

Відповідно до Книги рекордів Гіннеса, «Вікі любить пам’ятки» є найбільшим у світі фотоконкурсом. У цьому конкурсі учасники мали сфотографувати пам’ятки в країнах-учасницях та завантажити їх на Вікісховище, зробивши можливим використовувати фотографії для ілюстрування статей Вікіпедії про ці пам’ятки та інші теми.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com