Різдвяна колядка б’є рекорди популярності. Відео

1-PTXMаry Did You Know (Маріє, чи ти знала) – так називається одна з колядок, яку співають п’ятеро молодих американців з гурту Pentatonix. Що колядка (яка вже має на ютубі чверть мільярда переглядів за місяць від розміщення 11 листопада), що група впевнено б’ють рекорди популярності.

Колядку написали 1991 року Марк Лаурі і Бадді Грін для свого дебютного альбому. Відтоді її брали до виконання різні співаки, а версія РТХ занесена на сторінку цієї пісні у Вікіпедії.

Маріє, чи ти знала, що незабаром твій Син піде по воді?
Маріє, чи ти знала, що незабаром твій Син спасе наших синів і дочок?
Сліпий прозріє, глухий почує, а мертвий воскресне,
Кульгавий поскаче, а німі заговорять, прославляючи Агнця.
Маріє, чи ти знала, що твій Син — це Пречистий Небесний Агнець?
Що це дитя, яке спить на твоїх руках, — Великий Я?

РТХ (як скорочено позначається Pentatonix) сформувалися як музична група три роки тому. Троє з них, Мітч, Скотт і Кірсті, жили і навчалися разом, в Арлінгтоні, штат Техас, ходили до однієї музичної школи, дружили і дуже любили співати разом.

А 2009 року в Америці запустили телевізійний проект у стилі «Алло, ми шукаємо таланти», але виключно для груп а капелла (тобто без музичного супроводу, тільки голоси), і шкільні друзі подумали — чим ми гірші від інших. Проект то проект. Ідея належала Скотту, який був старший з трьох і після школи поїхав навчатися до Південного Каліфорнійського університету (поп-музика). Запросили четвертого в компанію, а потім ще в інтернеті знайшли п’ятого. Так до Кірсті Мальдональдо, Скотта Хоїнга, Аві Каплана і Мітча Грассі приєднався Кевін Олушола — віолончеліст за освітою і бітбоксер за функцією в групі. Співає він рідко, хоча теж має непогані вокальні дані, а ось без його бітбоксу група явно була би геть інакшою. Хто не знає про бітбокс: це звуки, які людина імітує в мікрофон, створюючи враження ударних. Коли слухати РТХ без відео, можна спершу дістати враження, що вони співають без музики, але в супроводі ударної установки. Так ось, це — Кевін.

Зібравшись на чергове шоу Sing-Off, задумалися над тим, як їм назватися. Вибрали цілком логічну, як для п’ятьох чоловік у групі, назву «пентатонік»: пентатонічний стиль означає наявність у нотному стані п’ятьох нот. Ось тільки кінцеве «к» замінили на веселе і легше у вимові «кс». Строго кажучи, РТХ «виникли» за день до телеконкурсу і виключно задля виступу, але коли вони перемогли і отримали 200 тис. доларів плюс контракт із фірмою Sony на записи… Так весело і майже випадково розпочалося їхнє музичне завоювання планети.

Наймолодший у групі — Мітч (Мітчелл Кобі) Грассі. На 2011 рік, коли група виграла телеконкурс, він щойно закінчив школу. Він контратенор, це найвищий з чоловічих голосів. Співає з дитинства і до участі в РТХ встиг узяти участь у 12 різних співочих проектах. Справедливості заради варто зазначити, що Мітч — відкритий гей. На якість співу це не впливає, а в якихось нехристиянських акціях «на цю тему» не заявлявся. Найбільше його цікавить сам спів. Мітч навіть пропустив вручення атестату зрілості у школі, бо треба було їхати на Sing-Off.

Єдина дівчина в групі — Кірсті (Кірстін Тейлор) Мальдональдо, меццо-сопрано, низенька зростом (близько 157 см) і дуже активна дівчина змішаного походження, має італійські, мексиканські корені. З восьмирічного віку працювала в музичному театрі.

Скотт (Скотт Річард) Хоїнг — третій з початкового ядра співочих друзів, шкільний конкурс співу виграв у свої 8 років. Зараз він ліричний баритон. А ще він не тільки опрацьовує пісні для групи, а й сам їх пише. (Так, РТХ виконують не тільки кавери, а ще й власні пісні.)

Аві (Авріель Бенджамін) Каплан — наполовину єврей, наполовину росіянин. Відповідно до походження, має «юдейсько-християнське» виховання, чого не приховує. Бас, володіє обертонним співом. Як людина — чудовий товариш і організатор. Завдяки популярності групи і хорошому заробітку, зумів організувати і відкрити в Каліфорнії літній співочий табір-школу для тих, хто бажає потренуватися в акапельному співі. Цього літа школа зібрала кількадесят учасників з усього світу.

Кевін Олусола (правильно читається: Олушола) походить із сім’ї медиків, його батько нігерієць, сім’я перебралася до Каліфорнії у 1990‑ті, де Кевін захопився музикою і передумав бути медиком. Його сім’я — адвентисти сьомого дня, у родині шестеро дітей. За студентським обміном Кевін навчався у Китаї, де вивчав літературу, тому на сьогодні він найбільший поліглот у групі: англійська, китайська, іспанська мови, з зацікавлень — французька і йоруба.

«Пентатонікси» випустили вже п’ять музичних альбомів. Ще влітку 2012 року вийшов їхній перший диск (який так і називається: «перший диск», PTX Vol. I), у листопаді ж — другий за рахунком і перший різдвяний (PTXmas), який майже миттєво, завдяки інтернету, став хітовим. Зокрема, РТХ зробили рідкісно вдалий кавер на всесвітньо відому колядку українського походження «Щедрик» (Carol of The Bells).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com