Яценюк порадив тернопільському нардепу читати закони

ГоловкоПрем’єр-міністр України Арсеній Яценюк поставив на місце депутата з Тернопільщини Михайла Головка під час останнього засідання Верховної Ради.

Під час години запитань до Уряду Головко намагався звинуватити Яценюка в розпродажі стратегічних державних підприємств. Натомість, Прем’єр заявив, що депутат намагається зберегти корупційне керівництво “Укрспирту” і ще деяких держпідприємств, які були у підпорядкуванні Мінагрополітики і Мінекології. Саме ці міністерства очолювали побратими Михайла Головка – свободівці.

Врешті, на закид Головка про начебто бажання Уряду продати “Укрзалізницю”, Яценюк сказав, щоб депутат навчився читати закони, бо в проекті такого не було.

Витяг із стенограми сесії Верховної Ради наводимо в повному обсязі.

“10:51:29

ГОЛОВКО М.Й.

Михайло Головко, Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, виборчий округ 164.

Шановний прем’єр-міністре! Шановний міністре економіки! В мене є запитання з приводу вчорашнього дня, адже ви знаєте, що завдяки зусиллям “Свободи” ми зупинили ганебний розпродаж стратегічних об’єктів української держави – більше тисячі підприємств, які в принципі сьогодні мали б наповнювати український бюджет. Натомість ми бачимо бажання уряду – банальне нааграбування. Те, про що мріяв Янукович і син Януковича, сьогодні ви хотіли реалізувати: з продажу української залізниці, з продажу інших стратегічних об’єктів – держлісгоспів і Укрпошти, і так далі.

У мене є запитання, а чому не стоїть питання про боротьбу з офшорами і вивезенням коштів з України, а лише ставите мету – банальне розграбування стратегічних підприємств України. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Шановні народні депутати України! Я зараз передам обов’язково слово міністру економіки, Айверас, ви дайте, будь ласка, першу частину відповіді, а я після вас додам.

 

АБРОМАВИЧУС А. Этот работает микрофон?

Если бы вы внимательнее слушали все мои последние речи и в Верховной Раде   на пресс-брифингах я очень много раз упоминал, какое количество предприятий в данный момент работают: 3 тысячи 374 предприятия всего, из них только 1900 работающих, все остальные или закрываются, или уже закрыты. Из 1 тысячи 900 60 процентов – это компании с оборотом меньше 1 миллиона евро. Мы тоже на Кабинете Министров, как вы знаете (вы только не хотите этого признать), мы сказали, что сейчас приватизации никакой не будет. И этот ажиотаж, который вчера был на Верховной Раде, это, конечно, связано с просто одной отраслью, которая очень сильно закорумпирована. И в ближайшие дни я предлагаю, что с министром аграрной политики мы покажем все цифры по этим компаниям, которые вы так некрасиво защищаете. Там есть очень большая коррупционная составляющая, и мы публично поставим эти все цифры. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Прем’єр-міністр, Арсеній Петрович, прошу.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Дякую, пане міністре, за дуже вичерпну відповідь, і дозволю собі ще додати, що будуть не тільки назви компаній. В першу чергу, це компанія “Укрспирт”, яка знаходилася в підпорядкуванні Міністерства аграрної політики, “Держліс”, риба і всяка інша “абсолютно некорумпована” річ, по яким зараз ідуть кримінальні розслідування, будуть названі прізвища і, переконаний, що органи прокуратури України не просто прізвища назвуть, але й посадять у тюрму тих керівників компаній, яких вчора захищали, не даючи можливості уряду прийняти правильне реформістське рішення щодо того, що треба знищувати корупцію у державному секторі економіки. Ми залишили виключно той перелік стратегічних об’єктів, який працює на країну і від якого залежить доля країни. Все інше необхідно на публічному прозорому конкурсі продати і заставити, щоб воно працювало на країну, платило податки, платило заробітну платню, а не працювало на кишеню чи-то чиновника, чи-то так званого “державного менеджера”, якому дали можливість красти з державних об’єктів.

На жаль, вчора парламент не підтримав цю ідею, але, ще раз звертаюся до парламенту з тим, що ми все рівно прийдемо: ці об’єкти треба на прозорому конкурсі продати.

А щодо призначення керівників тих найбільших стратегічних об’єктів, які найважливіші для безпеки економіки держави, то Кабінет Міністрів України в середу прийняв рішення щодо проведення публічного конкурсного відбору для призначення керівників найбільших державних компаній – це 62 державні компанії.

І наостанок. Велике прохання до тих членів парламенту, які задають питання, але не читають закони, все-таки читати, що було передбачено в законі. Питання про приватизацію “Укрзалізниці” взагалі не стояло в даному законопроекті. Всі стратегічні об’єкти держави повинні залишитися в державній власності. Все. що повинно працювати на економіку, треба дати людям можливість публічно на конкурсі купити, залучити нормальні інвестиції, створити робочі місця – і прикрити цю годувальницю, яку роздавали окремі міністри, які прикривалися політичними силами і політичними партіями.”

Дзвін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com