“Кіборг” з Тернопільщини розповів про жахи, які пережив під завалами Донецького аеропорту. Відео

ГавянецьВін пережив жахіття боїв у Донецькому аеропорту, потім – полон, з якого чудом вибрався, йдеться у сюжеті проекту «На периметрі».

Український солдат, кіборг Ярослав Гаванець, з полону терористів його визволив батько, лише завдяки своєму відео зверненню.

Зараз український боєць Ярослав Гаванець знову насолоджується домашнім затишком та відсипається. А ще кілька місяців тому, в Донецькому аеропорту, було не до сну. Наприкінці січня на летовищі стався вибух в тій частині терміналу, де перебував Ярослав. Він разом із побратимами потрапив у пастку.

«На мене лише трішки впала стіна, не сильно. Я рукою її відкинув. А півметра від мене вже була яма – той підвал. Все завалилось туди, разом із людьми, які були посередині кімнати. Там також лежали поранені, то їх повністю накрило», – розповідає Ярослав.

Хлопець із жахом пригадує, як за одну ніч померли товариші та, як без води, щоб вижити, доводилось збирати конденсат.

«Зранку у нас ті поранені повмирали. У мене було три ріжка патронів. Це десь хвилин на п’ять бою. Ми шукали воду. Води не було, довелось їсти лід. Там ще туман був, конденсат капав, то я його збирав у шолом», – каже хлопець.

Коли вже ні сили, ні засобів не залишилося, старшина пішов до позицій сепаратистів здаватися. Так хлопці потрапили у полон.

Згодом, терористи записали відео із полоненими «кіборгами» та поширили його інтернетом. Саме на цих кадрах батьки і впізнали свого Ярослава.

«21 січня 2015 року. Я, Гавянець Ярослав Мирославович, з міста Копиченці Тернопільської області, зараз у полоні. Прошу своїх батьків зв’язатися з командуванням і звільнити мене звідси», – на відео розповідав Ярослав.

Після побаченого батько Ярослава – Мирослав – записав зустрічне відео, на якому просить ватажка «ДНР» Захарченка віддати йому сина. Навзамін пропонує себе.

«Моя дитина в тебе. Мені важко. Звичайно, я хочу, щоб ти її віддав мені. Навіть не мені – матері віддай», – заявив тато військового.

І згорьованого батька таки почули. В мережі на запис натрапив так званий «руський доброволець» Сергій Жук на позивний «Москва». Далі на батьків чекала довга і небезпечна дорога. Їм пообіцяли, що сина віддадуть. І віддали, зробили це після довгих перемовин та демонстративної прес-конференції.

Зараз же 22-річний десантник і «кіборг» Славко – у відпустці. Повернувшись додому з полону, батько організовував хлопцю медобстеження та скромний відпочинок на Закарпатті.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com