Під вікнами тернополян хочуть звести ринок? Фото

Ринок може з’явитися на вул. 15 Квітня, якщо міські депутати проголосують за продаж права оренди землі. Влада заспокоює. Мовляв, з людьми порадяться, а проекту ринку сьогодні взагалі немає. Тернополяни вирішили діяти на випередження.

«Робити новий базар під вікнам

 Міська влада проігнорувала запрошення на збори мешканців двох будинків на вул. 15 Квітня. Люди кликали мера чи його представників, аби почути від них про намір віддати землю під їхніми будинками під ринок, пише 20 хвилин.

Мова, нагадаємо, йде про 53 сотих, що простягнулись під двома житловими будинками №№ 27 та 29, а також під “болгарським магазином”. Право оренди ділянки міська влада планувала продати на земельному аукціоні з призначенням – створення ринкової інфраструктури. Відповідне питання було в списку минулої сесії міськради, але в останній момент його зняли з порядку денного. Можливою причиною такого кроку є шум довкола намірів з боку ЗМІ та окремих мешканців будинків. Тоді протестували не всі, бо лише одиниці знали про задуми міської ради. Зараз у курсі справ значно більше людей.

Відтак у неділю, 8 березня, півсотні людей з будинків провели збори. Чекали й представників міської ради, яких листом запросили на розмову.

– Ми хочемо почути від влади, чому вона вирішила тут щось будувати, – каже мешканка будинку №29 Світлана Шкільник. – Ми хочемо почути гарантії, що ніяких робіт не буде. Подивіться самі: виділена земельна ділянка примикає до будинків. Зараз там ростуть дерева, є клумби. Як там можна ринок умістити?

Люди роздратовані, адже офіційної інформації щодо відведення землі – мізер. З мешканцями ніхто не радився і не інформував. Навіть їхні збори проігнорували.

– Якщо почнуть шось робити, то перекопають людські городи, дерева порубають, – бідкається пані років 60-ти. – Ті черешні ще моя мама садила. Я готова йти і там чергувати, щоб нічого не зробили.

Така заява викликала ажіотаж і вигуки про готовність людей забезпечити щоденне чергування. Крім цього, мешканці зійшлись на тому, що зберуть підписи усіх з будинку, хто проти, та передадуть їх владі. З допомогою ГО “Тернопільські підсумки” тернополяни надіслали запити до мерії, екологів, правоохоронців. Чекають відповідей та реакції.

Подивувала присутніх, як і журналіста, позиція представників жеку №12, який обслуговує будинки.

– Ми не знали про намір віддати землю в оренду, – сказала працівниця жеку. – До нас ніхто не звертався, межі не узгоджував. Земля не приватизована людьми, але це прибудинкова територія. Люди її доглядають, платять за її утримання.

Міський голова в одному з прямих ефірів почув від тернополянки запитання щодо ситуації.

– Досить часто люди користуються чутками, які десь почули і нічим не підтверджені, – сказав Сергій Надал. – Якщо робити будівництво такого об’єкта, як ринок, однозначно, що такі дії будуть погоджувати з мешканцями сусідніх будинків. На сьогоднішній день жодного документа, що передбачає будівництво ринку, не існує. Я бачив намагання окремих дописувачів в Інтернеті поширювати цю інформацію. Але я хочу вас заспокоїти: жодного такого проекту немає. І якщо такі речі будуть реалізовувати, то в першу чергу це буде обговорено з мешканцями сусідніх будинків, будуть враховані сучасні будівельні норми, буде враховано, що доброго чи негативного може дати будівництво такого об’єкта.

Мер сказав правду – проекту з будівництва ринку немає. Проте є намір продати право оренди землі для розташування ринку. Є кілька етапів: виділення землі, отримання містобудівних умов, будівництво. Зараз є спроби пройти перший етап, і люди вчасно підняли ґвалт, аби уникнути майбутніх проблем. Ми будемо відстежувати ситуацію та інформувати читачів.

1 коммент. к Під вікнами тернополян хочуть звести ринок? Фото

  1. ганна сказав:

    зате не треба далеко йти – спустився п1д в1кна 1 тут тоб1 вс1 блага. Якщо у вас хороша квартира, то може хтось 1з м1ського кер1вництва з вами обм1няеться, щоб твори свого розуму бачити вочевидь 1 щодня. без вих1дних 1 перерви на об1д?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com