Чому деякі тернопільські журналісти перетворюються на злодіїв?

журналістНаша перевага – унікальні авторські новини, яких ви не знайдете на інших ресурсах. Так пишуть про себе журналісти Інтернет-сайту «Доба».

Звучить смішно, зважаючи на те, що одна із кореспонденток цього видання дуже часто примудряється чужі матеріали робити своїми, унікальними. А неодноразове прохання вказувати першоджерело залишається непоміченим.

Не винятком стала нещодавно опублікована інформація. Журналісти «Інфопростору» використали для свого матеріалу відеосюжет телеканалу 1+1, проте текст матеріалу був скомпільований власними даними і даними, які вказані у відеосюжеті.

Також текстового супроводу до відеосюжету не було, а щоб його зробити, погодьтеся, теж потрібно попрацювати. При цьому наш кореспондент писав його недослівно, а взяв лише конкретну інформацію, яка його цікавила.

Проте «акула пера» «Доби» вирішила, що не потрібно витрачати час на прослуховування відеоновини, якщо за неї це зробили вже інші. Тож Ctrl +C і Ctrl+V зробили свою звичну справу. Ми могли б повірити, що журналістка сама переглянула відео і написала текст, проте з трихвилинного року матеріал вийшов ідентичним. Змінили лише одне речення і фото. Навіть зайві “пробіли” залишили.

Хоч «Інфопростір» уже звик до частих крадіжок власних публікацій, які дозволяють собі ті, які гордо іменують себе журналістами або ще пафосніше – медіаверхівкою, але вирішили нагадати нагадати, що є якась етика і  правила.

Готуючи цей матеріал, сумнівались, думали вкотре не звертати уваги, оскільки лише витрачаємо свій час, а результату це, як і раніше, не дасть. І ми б не робили цього, якби випадки крадіжок публікацій були поодинокими. Проте все ж сподіваємось, що достукаємось до совісті таких писак. Тож просимо надалі журналістку, прізвище якої дуже схоже до слово «плагіат», а також інших наших колег надалі бути добросовісними і вказувати джерела інформації.

Ось так виглядала інформація ТСН: два речення і відео.

Безимени-3

А це матеріал “Інфопростору”.

Безимени-л1

Безимени-л2

Далі – практично ідентична, за винятком фото і переробленого речення, публікація “Доби”

Безимени-1

Ну і підтвердження – дані з сайту Укрнет, що “Інфопростір” був першоджерелом. Тут вказано години публікації.

Безимени-2

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com