Чим Тернопіль відрізняється від Миколаєва? Фото

Вже котрий рік поспіль Україна знаходиться в таких умовах, коли необхідно «зшивати суспільство» заради порятунку держави. Нажаль, свого часу нитка єднання була безжально розірвана і тепер, коли рана на тілі країни пульсує та кровить українці гарячково намагаються з цим щось робити. Є надія, що консолідація суспільства, хоч і запізня, стане місією здійсненою.

Цього тижня мені випала нагода отримати один кінець такої єднальної нитки в Тернополі. Громадська організація «Молодіжна альтернатива» надала мені три дні для того, аби я набрала достатню кількість аргументів на руйнування міфів і стереотипів, якими нас півдняків роками жахали та підгодовували.

Триденна програма перебування у Тернополі мала назву «Єдність у різноманітті: Тернопіль – Запоріжжя – Луганськ – Миколаїв – Херсон». Суть така: активну молодь зі Сходу та Півдня запросили до Тернополя для знайомства, дискусій, знаходження формул об’єднання.

Перед тим, як сісти за написання блогу подумала собі, а чи буде ефективним для Миколаєва заперечення існування “бандерівців”, “повішаних москалів” і т.д.. Більшість миколаївців давно вже знають, що то є отруйні викиди пропагандистської машини.

На мою думку, якщо ми говоримо про єднання всередині країни, то корисно було здійснити таку «розвідку», яка б допомогла збагнути, що прірва між українцями з’явилася штучно, що можна переймати досвід один одного, поважати відмінності один одного, не руйнуючи при цьому родинні зв’язки.

Саме тому я вирішила розказати про деякі факти з життя Тернополя, щоб порівняти їх із миколаївським досвідом. Цікаво було відзначити для себе спільні та відмінні моменти в одних і тих же питаннях. Крім того, постаралася додати слушні поради тернополян, які миколаївцям можуть стати у нагоді.

Факт №1

Тернопільська та Миколаївська області – потенційно туристичні регіони, але з пасивним відношенням влади до розвитку їхньої привабливості

Тернопільська область – колиска стародавніх замків, церков та витворів мистецтва. Проте туристам здебільшого необхідно самим підіймати інформацію щодо цих пам’яток. Важко згадати, щоби подорожі до Тернопільської області активно рекламувалися. Тернопілля може по праву пишатися своїм історично-культурним спадком, але щоби той, спадок допомагав своїм власникам (маю на увазі прибуток від туризму в бюджет міста та області) необхідно його активно рекламувати.

–      Я не хочу нікого обманювати, що влада залучила ресурс, щоби туризм пішов. Влада зробила тільки одне – вжила заходи щодо популяризації… щоби українці дізнавалися про Тернопільську область. Плюс ще є одна позитивна сторона – оскільки, сильно зріс долар і євро, значить українці стануть менше подорожувати по Європі і захочуть відпочивати в Україні. Звичайно, ми не є Карпати, ми не є Буковель, але в нас також є що побачити і є що подивитися, – розказав керуючий справами апарату Тернопільскої ОДА Ігор Кулеба.

Дійсно, буклети з картами виготовленні, але було б не погано їх розповсюджувати не тільки у вигляді презенту гостям міста, але й як інформаційний продукт для жителів інших областей України.

Факт №2

Тернопіль – місто малого та середнього бізнесу. Середня зарплатня тернополян досить низька. Проте життя у місті певною мірою підлаштоване під ці умови. Що заважає Миколаєву перейняти такий досвід, де є осередки промисловості?

Що мається на увазі? Наприклад, візьмемо транспорт та розважальні заклади. Тернопіль місто невелике, трохи менше за Миколаїв, тарифи на проїзд так само були підвищенні. Але найдорожча маршрутка пропонує вам послугу на перевезення ціною у 3 гривні. Крім того, на коротких маршрутах передбаченні соціальні маршрутки – по 2,50.

Щодо електротранспорту. В Тернополі він представлений лише тролейбусами, трамваїв нема. Зазначу, що тролейбуси по місту курсують різні: є такі, що вже потребують відпочинку, а є й нові. Однак, тролейбуси користуються популярністю серед містян, особливо серед студентів, яким за наявності студквитка надаються знижки.

Ще додам, що в тролейбусах Тернополя працюють кондуктори, а в салонах звучить не шансон, а історична довідка, начитана диктором.   Ціни в найпопулярнішій кнайпі міста  в півтора-два рази нижчі за аналогічні заклади у Миколаєві. Як розказали місцеві, раніше за старого курсу можна було знімати однокімнатку в центрі лише за 100 у.о.

Факт №3

Тернопіль є чистим містом, бо цим виключно займаються приватні фірми. Те ж саме певною мірою практикує Миколаїв, але за чистотою він програє своєму західному побратиму

Про «секрет чистоти» розказав віце-мер Тернополя, відповідаючи на питання: «Чому ваше місто таке чисте?» Відповідь була приблизно така: «міська влада давно вирішила питання з прибиранням, залишивши це приватним фірмам, які беруть участь у тендерах».

Зазначу також, що приватні прибиральні служби не тільки добре виконують свою роботу, але й піклуються про те, щоб не заважати іншим. Так, наприклад, я бачила, як пісок біля узбіччя спеціальний трактор прибирав уночі.

Факт №4

Тернопіль та Миколаїв: історія рідного краю посідає особливе місце

Тернопіль, як і Миколаїв має можливість запросити гостей міста відвідати цікаві експозиції обласного краєзнавчого музею. Наразі Тернопіль відкриває Україні і всьому світові творчість видатного скульптора Іоанна Георга Пінзеля.

Особливий інтерес туристів, зокрема українських, викликає Тернопільський історико-меморіальний музей політичних в’язнів, який було створено на базі колишнього слідчого ізолятора радянської спецслужби. Саме сюди необхідно йти, аби отримати поштовх до вивчення української історії. Можливо, саме тут східняки та півдняки знайдуть молот для руйнування закостенілих стереотипів. І саме тут ви побачите колишнього політв’язня, а тепер старшого співробітника музею Ігора Олещука, який розкаже вам історії про «лютих бандерівців», а ще «змусить» слухати оду Степанові Бандері.

До речі, маємо можливість бачити, як українська історія твориться на наших очах. Одним з експонатів музею стала копія листа Надії Савченко з московської тюрми.

Додам ще до цього блоку пораду від Олександра Смика  – спочатку барда, а вже потім заступника мера з гуманітарних питань. На зустрічі з молоддю зі Сходу та Півдня він сказав:

–      Якщо кожен з нас напише історію своєї сім ї – просто власну, тільки без брехні. Ну, якщо був дід власовцем, значить хай він був. Якщо казав «мінуточку» до гітлерівців, то хай він так скаже, що мій дід таким був. Якщо стояв на передовій мій дід в роки Великої Вітчизняної, хай він напише…Якщо ви послухаєте мене і на другий день один одному прочитаєте ті листки, які ви написали, ви будете мати реальну історію нашої держави.

Факт № 5

Волонтерський рух – сила потужніша за будь-яку зброю

Коли війна прийшла до України, в Тернополі, як і в Миколаєві та інших містах України сформувався свій потужний волонтерський рух. Схема одна для всіх: волонтери збирають допомогу і передають її бійцям на передову. Задля допомоги бійцям деякі волонтери, наприклад, як Ігор Брич, полишили свій постійний бізнес. А дизайнер одягу Оксана Бачинська взагалі перепрофілювала своє виробництво так, щоб можна було шити термобілизну і форму для бійців. Тернопільські волонтери констатують, що особливої допомоги від влади та заможних тернополян не отримують: “рух тримається на середньому та нижньому класі. Багатії як не ділилися, так і не діляться“. 

Факт №6

Молодь та молодіжна політика. Тернопіль: активній та дієвій молоді – «зелене світло». Миколаєву залишається сподіватися на краще

В Терноgолі молодь активно долучається до життя власного міста і реально впливає на нього. Слід зазначити, що з думкою молодих людей як обласна, так і міська влада рахуються. Приміром, мер Тернополя Сергій Надал створив молодіжну міську раду, лідеру якої надав повноваження не просто позаштатного радника, а власного помічника. Паралельно існує студентська рада міста. Обласна влада знаходить кошти для фінансування заходів та проектів, які пропонують молоді люди.

Але найголовніше те, що молодь сама об’єднується в громадські організації не задля формальності, а для реальних дій. Яскравий приклад – Молодіжний центр зайнятості в Тернополі. Ця організація функціонує ефективніше, ніж аналогічна державна установа, отримуючи при цьому певний прибуток.

–     Почніть працювати без влади. Просто шукайте самі ресурси. Влада побачить, що ви активні і вона сама почне до вас лізти: «будь ласка, давайте зробимо спільний проект». Вона на вас захоче пропіаритися. Ясно, що ви дасте можливість пропіаритися, але ви і самі проявитеся за рахунок того, налагоджуючи з ними відносини. Не чекайте, поки вони до вас прийдуть. Вони до вас ніколи не прийдуть. Навіть ,якщо ви прийдете до них  просто так з пустими руками, вони вас відшиють і знайдуть причину, – порадив миколаївській молоді лідер молодіжної організації Тернопільської «Просвіти».

Зазначу, що в Тернополі молодіжні організації поділяються на чотири основні напрями: національно-патріотичні, аполітичні, релігійні, припартійні.

Факт №7

Корупція – хвороба спільна

На зустрічі з депутатом міської ради Тернополя я задумалася, а чия корупція більша, в Миколаєві чи там? Не знаю, що і сказати. Там, де земельні питання, там і корупція. І це спільна проблема для обох міст. Депутат, яка прийшла на зустріч з учасниками програми поскаржилася на те, що її колеги у міській раді приймають відверто не правові рішення контрольним пакетом, а прокуратура при цьому розводить руками, демонструючи бездіяльність.

Цікаво, якщо в Миколаєві озвучувалася ідея скоротити вдвічі депутатський корпус, то в Тернополі взагалі задумуються над доцільністю існування депутатів як таких.

Тернопіль запам’ятається мені затишним містом, у якому я не відчувала себе гостем, хоча й була ним. Саме тут я почула найголовніші слова, які хотіла б донести не тільки до миколаївців, але й до всіх українців: «не кажіть Східна, Південна та Західна Україна. Таким словосполученням ви апріорі допускаєте поділ країни на частини. Краще казати: Схід та Захід, Північ і Південь».

Катерина Синявська, egalite.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com