Поради тернополянам, як правильно вийти з посту
Дієтологи дали деякі поради, як правильно вийти з посту перед Великоднем, аби не нашкодити здоров’ю
Їх рекомендують дотримуватися всім, особливо людям із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають зв’язок з харчуванням. Рекомендації медики розмістили на сайті МОЗ України.
1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною. Краще за все припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів.
2. Уживання тваринної їжі за святковим столом повинно бути обмеженим, не слід вживати понад 150-200 грамів м’яса (особливо жирного – свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в т.ч. майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.
3. Свідомий та розумний вибір безпечних та корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження – фрукти, овочі та злакові. Рослинна їжа, окрім корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.
4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні наряду із підвищеним травматизмом, який також пов’язаний з алкогольним сп’янінням.
5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких відносяться діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з перерахованими вище хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматися від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додавання риби та м’яса до пісних страв, що стали звичними, повинно відбуватись дуже повільно.