В Кременці діє незвичайна виставка ікон

Заступник голови райдержадміністрації Ігор Іванців взяв участь у відкритті виставки ікон, написаних під час IV Міжнародного Пленеру Іконопису на Волині, що відбулось у Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії ім. Тараса Шевченка.

Організаторами пленеру є Генеральне консульство РП в Луцьку, кафедра української мови Варшавського університету і середовище іконописців з Польщі, Волинська організація національної спілки художників України (www.art.lutsk.ua), Академія мистецтв у Львові, Спілка польських художників Варшавського округу.

Пленер відбувся під патронатом Беати Бживчи – Генерального консула Республіки Польща в Луцьку, єпископа Віталія Скомаровського – ординарія Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви та єпископа Йосафата Говери – Луцького екзарха Української Греко-Католицької церкви.

Проект є гарним прикладом багаторічної співпраці неурядових організацій та установ Польщі і України, а метою пленерів і циклу виставок є ведення духовного діалогу між художниками, які сповідують як західне, так і  східне християнство. В основі проекту лежить необхідність польсько-українського обміну ідеями у сфері сакрального мистецтва та іконопису, а також знайомство з релігійним контекстом візантійського сакрального мистецтва та культурним взаємопроникненням впливів Сходу та Заходу.

«Віддаємо у Ваші руки ікони, які були створені 2014 року в Замлинні, в Центрі Інтеграції. Позад нас вже IV Міжнародний Пленер Іконопису на Волині, якому після закінчення третього пленеру – літом 2013 року – ми хотіли дати назву „Чотири сторони світу. Материнство”. Бо в наших підрахунках пасувало… Але можливо ми підійшли до справи занадто амбіційно, забуваючи про те, що людське розуміння сторін світу буває дещо недолуге, бо таке приземлене… Тож – хтозна – можливо потрібно було дати назву „П’ять сторін світу”?!

Цією назвою ми хотіли також трохи заохотити учасників наступного пленеру до того, аби у створенні ікон, а навіть ширше робіт сакрального мистецтва, вони спробували дещо вийти з нашого культурного оточення і сягнули за – далекі у часі та просторі – мотивами, щоб згадати хоча б північно-африканські твори стародавнього сакрального мистецтва, малюнки з XVI століття в Південній Америці, творче спостереження християнства північно-американськими індіанцями або неймовірну вразливість африканських і ескімоських малюнків Найсвятішої Діви Марії з Христом.

І друге „але”– тоді ніхто не міг уявити, що відбуватиметься у нашій частині світу, що попередня українська влада відійде від європейського напрямку, що українці самі через Майдан захочуть виразити свою волю, що у центрі Києва дійде до кривавої екзекуції, що дика війна постійно і постійно буде всмоктувати нові жертви…

Ми всі – учасники і організатори пленеру, стали перед дилемою: якщо самі не можемо зрозуміти, що відбувається поруч з нами, то тим більше ми повинні відмовитись від назви пленеру, який однак не можемо назвати ВІЙНА! Тому нехай ікони і роботи сакрального мистецтва, що були створені у 2014 році, самі говорять і допомагають нам в розумінні цих трагічно важких часів», – сказав під час свого виступу радник Генерального Консульства республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцьки.

З вітальним словом також виступили голова правління Волинської організації національної спілки художників України Володимир Моргун, директор Державного історико-культурного заповідника м.Дубно Леонід Кічатий та інші.

Виставка ікон діятиме в Галереї довоєнної фотографії 1930–1939 рр. педагогічної академії до кінця місяця, вхід вільний. Кременечан та гостей міста запрошено до перегляду.

Прес-служба РДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com