На Тернопільщині вшанують річницю однієї із найбільш переможних битв УПА

Качурова гораВ Чорткові пд головуванням заступника голови районної державної адміністрації І.О.Вівата відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення в районі 70- річниці бою на Качуровій горі, що у селі Сосулівка.

Участь у засіданні взяли заступник голови районної ради Л.М.Хруставка, керуючого справами районної ради Т.В.Яблонь, голови сільських рад, священнослужителі різних конфесій, директори шкіл та будинків культури дотичних до заходу сіл, а саме: Росохач, Сосулівка, Заболотівка, Залісся, Угринь, Улашківці; представники закладів освіти та культури, міської ради, місцеві ЗМІ.

У ході засідання  ван Осипович вислухав усі пропозиції та висловив свої зауваження.

“На жаль, війна триває і в час сьогодення, але наш обов’язок гідно уважити Героїв бою на Качуровій горі”, – каже заступник голови районної державної адміністрації Іван Віват.

А також члени засідання оргкомітету обговорили організаційні питання щодо належного відзначення та пошанування полеглих у бою під Сосулівкою. Всі пропозиції, зауваження і доповнення членів оргкомітету будуть внесені до плану заходів з підготовки та відзначення в районі 70-ї річниці бою на Качуровій горі.

За підсумками обговорених питань організаційного комітету у с. Сосулівка на Качуровій горі заплановано провести свято Героїв 17 травня (неділя) о 16.00 год.

Запрошують усіх бажаючих.

Довідка: Битва на Качуроаій горі належить до 100 найбільш переможних битв УПА з Радянськими каральними військами (НКВД, СМЕРШ).

7 травня 1945 року відбулися запеклі бої між куренем к-ра Бистрого і 282-им полком НКВД та чортківським “істрєбітєльним батальоном”, котрий проводив операції під виглядом фальшивого УПА. Бій відбувся у лісі біля с.Сосулівки, р-н Чортків, на т.зв.Качуровій Горі, в південній Тернопільщині. Втрати терористів: близько 100 вбитих і ранених; втрати УПА: 5 вбитих, але між ними к-ра ТВ “Серет 2” Крука і 10 ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com