В Ланівцях люди оголосили безстроковий протест

ЛанівціНа Тернопільщині в місті Ланівці люди вийшли на страйк і перекрили в’їзд до колишнього колгоспу, де зараз діє свинокомплекс товариства “Агро-Ланівці”. Ланівчани змушені були піти на такі кроки через нестерпний сморід і шкідливі викиди від підприємства. Вони виступають проти функціонування свинарника і вимагають його закрити.

Люди вже проводили попереджувальний срайк тиждень тому, а також тричі проводили збори, на яких жодного разу не побував власник підприємства, олігарх Іван Чайківський.

Незадоволеним ланівчанам, які вже третій рік змушені терпіти нестерпний сморід, товариство не надало жодного документу на право проводити свою діяльність. За неофіційною інформацією, Чайківський і не мав права розміщувати там свинарки, оскільки порушує усі закони і норми.

-Ми перекриваємо комову базу, щоб на нас звернув увагу Іван Чайківський, забрав свої 9 тисяч 800 свиноматок з поросятами куди бажає,- розповів Про все один із активістів Роман Казновецький.

Свинокомплекс розташований за 150 метрів до першої хати, хоч за санітарно-епідоміологічними , екологічними нормами мало б бути від 500 метрів і більше, залежно від об’ємів виробництва. Через таку близькість влітку у Ланівцях стоїть нестерпний сморід.

Але не запах непокоїть ланів чан, а те, що місцеве населення почало масово хворіти на онкологічні захворювання, молоді дівчата, виходячи заміж не можуть виносити діточок. Приблизно на 25% збільшилась кількість викиднів лише за останні 2 роки. Якщо раніше в маленьких Ланівцях рідко хто мав онкологічну недугу, то тепер це явище стало масовим. І це лишень за три роки діяльності свинокомплексу.

Привів це «свиняче щастя» Ланівцям тодішній регіонал-губернатор Валентин Хоптян у часи Януковича. Іван Чайківський очолював фракцію Партії Регіонів у Тернопільській райраді. Тепер же Чайківський прикривається допомогою для АТО, але свої «свинячі справи» не припиняє в Ланівцях. Не хоче жити по совісті, як домовлялись українці на Майдані. Можливо, нинішній голова облдержадміністрації Степан Барна, який також був помічений на сцені Майдану, допоможе краянам і змусить регіонала припинити порушувати закон.

У сьогоднішньому страйку бере участь понад півтори сотні ланівчан. Люди оголосили, що це безстрокова акція і триватиме доти, поки регіонал Чайківський не забере своє «свиняче царство» з Ланівець.
До акції готові приєднатися усі, але багатьох «залякали воєнкоматом», тиском влади тощо.

«Ми не проти виробництва у такий складний час, треба наповнювати бюджет, але не за рахунок нашого здоров’я»,- кажуть ланівчани з ініціативної групи.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com