У скільки обійдеться випускник-2014?

випускВже за кілька днів колишні тернопільські учні кружлятимуть у прощальному вальсі на святковому балу. Вже зараз вони завершують свої останні приготування – приміряють сукні та костюми, роблять пробні зачіски, складають святкове меню тощо. А батьки випускників вкотре переконуються, що прощання їхніх чад зі школою – це дороге задоволення.

Випускник обійдеться «дешевше»

Випускний вечір – одне із найяскравіших свят у житті школярів. Для випускників – це старт у самостійне доросле життя. Колись, через багато років, вони з теплом та щемом у душі згадуватимуть і свої шкільні роки, і свій випускний вечір…Та це прийде згодом. А поки що батьки підраховують, у скільки їм обійшлося зробити із свого дитяти справжніх принцесу чи принца.

Ще декілька десятиліть тому випускні вечори проходили в стінах шкіл. У нинішніх випускників варіантів проведення випускного вечора безліч. Батьки, які вже не вперше святкують випускний, маючи старших дітей, добре знають, що гроші на свято треба збирати з січня-лютого, аби потім витрати не стали справжнім шоком. Скільки їх потрібно, порахуємо разом.

Витрати складаються з двох частин: квіти, подарунки школі, замовлення залу та святкового меню – це, так би мовити, перший транш, і другий, значно дорожчий – вбрання сина чи доньки на випускний вечір.

Почнемо з останнього. На останній шкільній гулянці випускникам хочеться виглядати якнайкраще. Тому найприскіпливіше вони ставляться до вибору одягу. Мабуть, батьки випускниць під час вирішення цієї проблеми заздрять батькам випускників. Оскільки, ні для кого не таємниця, що одягнути хлопця значно простіше, та й свій святковий одяг він зможе носити і після випускного. На ринку за костюм доведеться викласти від 700 до 1000 гривень. Сорочку можна придбати приблизно за 120-300 грн., краватку – за 60-80 грн. Черевики потягнуть мінімум на 250 гривень. Залежно від якості, за ремінь доведеться заплатити від 50 до 150 гривень.

Одяг у фірмових магазинах, звісно, значно дорожчий. Сорочка там коштує 150-250 грн., краватка – 80-120 грн., а вартість костюма від 1500 грн. і вище. Ціна на взуття коливається від 250 до 600 грн., фірмове закордонне коштує 1500-2000 грн. Послуги перукаря батькам випускника обійдуться в 50-100 гривень. Таким чином, мінімальна «вартість» випускника – 1500 гривень.

У моді – вишиванки

А ось з дівчатами батькам набагато більше мороки. Їм приготування до випускного обходяться значно дорожче. Ідеальним має бути все: від макіяжу і зачіски до одягу, аксесуарів та взуття. Але що поробиш, коли краса вимагає жертв, зокрема, й матеріальних. Отож, крім сукні та босоніжок чи черевичок, до кошторису випускного вечора прекрасній половині треба включити витрати на зачіску, манікюр, макіяж, сумочку та прикраси.

Отож, почнемо із вбрання. Це – головна родзинка випускниці. Так, сукню можна придбати у магазині чи на ринку, можна заздалегідь замовити у кравчині, а можна і взяти напрокат.

Багато модниць вдаються до послуг кравчинь. Таке плаття може бути і оригінальнішим, і дешевшим. Вартість пошиття вечірньої сукні коливається від 350 (нескладного, простого крою) до 1500 гривень (хоча, знаю, що окремі випускниці дозволяють собі сукні в 10-20 разів дорожчі). Якщо ви вирішили купити сукню на ринку, то вечірнє коротке плаття обійдеться вам від 300-400 гривень, у магазині – від 800 гривень. Верхньої планки не існує – все залежить від фінансової спроможності батьків.

Останніми роками все більше і більше випускниць надають перевагу вишитим сукням. А коштує таке вишите «задоволення» приблизно 1500 грн.

Наступний пункт витрат – взуття. Це можуть бути і високі підбори, і платформа. Ціни на босоніжки стартують на ринках від 250 гривень, у магазинах – від 400 гривень. Обов’язково до сукні слід придбати і аксесуари – а це мінімум 150-300 грн., а також сумочку-клатч – ще від 200 грн.

Та на цьому витрати батьків одинадцятикласниці не закінчуються: на черзі манікюр – 50-200 гривень, зачіска – 150-300 гривень, макіяж – 100-150.

Щоправда, від деяких послуг закладів краси багато дівчат відмовляються, справляючись самотужки. Тож за підрахунками, батьки, чиї дочки цього року закінчують школу, на їхнє останнє шкільне свято витратять мінімум 2000. Хоча будуть і такі діти, чиї батьки не зможуть оплатити таке святкування, тож вони або виглядатимуть скромніше, або взагалі не підуть на останній шкільний бал.

 А кіно буде?

Окремі статті витрат – ресторан, ведучий свята, транспорт, фото- та відеозйомка. Отож, на святковий бенкет нині здають приблизно від 250 до 500 гривень на випускника. За батьків дешевше – 200-250 грн. Тож якщо батьки вирішать погуляти разом зі своїм випускником, з гаманця доведеться викласти зайвих 400-500 гривень. Варто пам’ятати, що ресторанні витрати на вчительський колектив також беруть на себе випускники, точніше, їхні батьки.

В моду ввійшло і замовлення на випускну вечірку тамади. Це ще додатково до загальних витрат класу – від 1000 грн. Але, зазвичай, послуги тамади входять в суму витрат за ресторан.

Як правило, ще з зими батьки з дітьми домовляються щодо послуг фотомайстра, у якого заздалегідь замовлятимуть альбоми та відеокасети. Фотоальбом цього року обійдеться щонайменше в 250-350 гривень, а на відеозйомку свята одному випускникові треба викласти майже 200 гривень.

На різні дрібнички – випускні стрічки, святкові кульки для прикраси залу і т.д. – по 50 грн. з особи, живі букети – до 250 грн., оренда транспорту – 300-500 гривень. Таким чином набігає ще півтори-дві тисячі гривень.

Але і на цьому витрати не закінчуються: далі у списку – подарунки рідній альма-матер та класній керівниці. Ну як же можна закінчити школу і не подякувати матеріально? Тож батьки, радо чи не дуже, а дякувати мусять. Що подарувати вчительці, вирішує батьківський комітет. Як правило, це золото чи дорогі набори посуду, а деколи – предмети одягу чи навіть сумочки. Нерідко мати з батьківського комітету у неформальній обстановці цікавиться, що дорогий (у прямому значенні слова) класний керівник хоче отримати. До речі, на подарунки батьки «скидаються» приблизно по 500 гривень. І це в жодному разі не хабар, а тільки повага і вдячність, яка виражається у грошах і фантазії. Отже, загалом, окрім одягу, сума виходить значна – ще в середньому до 2 тисяч гривень. А разом для хлопця-випускника – мінімум 3500 гривень, для випускниці – 4 тисячі.

Тож, думаю, ви вже переконались, що випускний – свято не з дешевих, але коли в сім’ї закінчує школу одночасно двоє дітей, то витрати одразу ж подвоюються.

* * *

Для кожного школяра випускний, безперечно, – свято, яке пам’ятають усе життя. Це – єдиний і неповторний бал, після якого почнеться зовсім інше, доросле життя.

Вже через кілька днів тернополяни матимуть змогу вкотре побачити парад випускників і оцінити кожного з них. На міському стадіоні лунатимуть прощальні пісні випускників, кращих учнів нагороджуватимуть медалями, потім усі покружляють у ритмі вальсу, а після – розійдуться по кафе, щоб відсвяткувати випуск зі школи, як-то кажуть, «по повній програмі»: з танцями, жартами та зустріччю світанку.

Проте, можливо, батьки майбутніх одинадцятикласників задумаються над тим, чи варто випускний святкувати із розмахом весілля. Адже не всі мають можливість так пишно розгулятись, отримуючи мінімальну зарплату розміром в тисячу гривень.

Світлана ШЕВЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com