Як не потрапити у сексуальне рабство: поради заробітчанам

Окрім економічних причин, які змушують шукати роботу за кордоном, важливий факт, що спричиняють торгівлю людьми є відсутність достовірної інформації про можливості працевлаштування, незнання своїх прав, поширення стереотипів та інше.

Метою торгівлі жінками може бути насильницький шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві і промисловому чи сільськогосподарському секторах, народження дитини примусово чи за замовленням, використання в сексуальному бізнесі. Чоловіків переважно використовують на будівництвах, у промисловості, сільському господарстві, дітей – у жебрацтві, осіб будь-якої статі і віку – для вилучення і трансплантації органів.

Подбайте про власну безпеку та передайте корисну інформацію тим, хто збирається у  за кордон:

Дізнайтеся про візу, яка Вам потрібна, зателефонувавши до консульського відділу при посольстві в країни, до якої збираєтеся їхати;

Переконайтеся, що працевлаштування на запропоновану Вам посаду буде законним. Працюючи нелегально, Ви порушуєте закон;

Уважно читайте трудовий договір (контракт). Підписуйте лише документи, складені зрозумілою мовою;

Довіряйте свої документи лише уповноваженим посадовим особам(працівникам прикордонних служб, поліції тощо). Ні в якому разі не залишайте свій паспорт у якості застави та не віддавайте його роботодавцям «для реєстрації» або з інших причин;

Повідомте своїх родичів або близьких про деталі поїздки, залиште їм детальну інформацію про роботодавця. Підтримуйте постійний контакт із родичами та близькими, повідомляйте їм про зміну місця роботи та проживання;

Зберігайте копії всіх важливих документів(віза, національний паспорт, закордонний паспорт, страховий поліс, контракт та інше) у безпечному місці (наприклад, у електронній скринці);

Заздалегідь знайдіть та візьміть із собою контактну інформацію посольства або консульства України та інших організацій, що надають допомогу мігрантам у країні до якої збираєтеся.

Особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації за місцем проживання із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Так, люди, які звертаються із заявою, окрім статусу постраждалого від торгівлі людьми і грошової допомоги мають право на інші допомоги. Проте, всі працівники, які допомагають таким людям є коректними і зберігають конфіденційність.

Відповідно до Закону України „Про протидію торгівлі людьми”, особи, які постраждали від торгівлі людьми у разі потреби можуть отримати комплексну психологічну, соціально-педагогічну, соціально-медичну, юридичну, інформаційну, допомогу у працевлаштуванні та перекваліфікації та інші види допомоги в одному з діючої мережі центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді або центрів соціально-психологічної допомоги.

В Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Крім того, особи, які постраждали від торгівлі людьми, можуть отримати допомогу через мережу громадських організацій, які працюють по всій Україні. Зателефонувавши на Національну гарячу лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

0-800-505-501 зі стаціонарних телефонів або 527 із мобільних телефонів  (безкоштовно)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com