Невідомий феномен на Тернопільщині! Фото

Вода в колодязях кипить – до землетрусу. Так вважають мешканці Тернопільщини, які зіткнулися з нез’ясовним феноменом.

Мало не обпікся

У неділю житель села Чернихів в Тернопільській області Василь Прокопів, як зазвичай, набрав з криниці відро води. Витягнув назовні – а від води йде пара! Спробував рукою – і мало не обпікся. У відрі вода мало не кипіла, що не менше 60-65 градусів.

– Таке в нашому районі сталося вперше, – розводить руками голова Чернихівскої сільради Богдан Татарин. – Обійшли разом з фахівцями всі сусідні двори – там вода в колодязях прохолодна, 11-12 градусів. Експерти вже взяли проби – приїжджали екологи і співробітники водного господарства.

У селян є кілька варіантів, чому в криниці вода ледь не закипає. Одні припускають, що винні болота і внутрішні процеси в них, а інші вірять, що вода нагрілася через підземні зрушень – провісників осіннього землетрусу.

– Уже давно ходять чутки про те, що восени потужний землетрус в Румунії відчує вся Західна і Центральна Україна, а поштовхи дійдуть аж до Москви, – захищають свою точку зору жителі села. – Якщо вода почала грітися, значить, під землею щось відбувається, вже йдуть якісь зрушення!

Самі не п’ють, а курам дають

Але експерти заспокоюють – в такому випадку прогрівався б великий підземний пласт, а проблема виникла тільки в одному колодязі – в інших температура звичайна, хоча вони всього в парі сотень метрів від “термального”.

24187337Пити воду з гарячого колодязя сім’я Василя Прокопіва зараз не ризикує – чекають висновків експертів.

– Але курам давали – начебто нічого з ними не сталося, – зазначає “КП” в Україні “Василь Прокопів.

Попередні результати експертизи будуть на початку наступного тижня. Також проби води повинні взяти співробітники СЕС на бактеріологічний аналіз.

– Вода чиста, прозора, без запаху, – розповідає нам начальник відділу водних об’єктів Тернопільського облуправління водних ресурсів Олег Озерянець. – Руки мили, але пити не ризикували. Може бути, в болотній низині поруч відбуваються якісь процеси в грунтах … До висновків дослідження не можу сказати. Температура води в колодязі до нашого приїзду впала – ми зафіксували 37 градусів.

В управлінні водних ресурсів згадують подібний випадок в Підволочиському районі – вода в колодязях грілася біля тижня. Потім все прийшло в норму.

Господар гарячого колодязя зазначає, що і у нього вода день у день стає все прохолоднішою.

– У перший день я температуру не заміряв, але вода була дуже гарячою, – каже Василь Прокопів. – На наступний – вже 37 градусів. А через день – 25 градусів.

Деякі жителі події зраділи – в Тернопільській області з’явився термальне джерело! Але фахівці відкидають і цю думку – таких гейзерів тут ніколи не було. І посміхаються, почувши варіант про можливий землетрус, – ця область не належить до сейсмічно активних зонах.

ОФІЦІЙНО

Богдан ТАТАРИН, голова Чернихівскої сільради:

– Підприємств, які б могли зливати хімікати в річки і струмки, в околицях немає. Крім того, вода гріється тільки в одному колодязі. Його глибина – 6 м, як і у всіх сусідніх. Через болота в найближчих до них колодязях вода може змінювати колір і запах, але не грітися. Ми з екологами схиляємося до думки, що в підігріві колодязя може бути винен сірководень, який “знайшов” вихід саме до цього колодязя.

Компетентно

Екологи: Причина може виявитися банальною

– Такі випадки можуть мати десятки причин, і без експертизи сказати напевно неможливо, – зазначив глава бюро екологічних розслідувань юрист Дмитро Скрильніков. – Подібне було в Закарпатті років 5-7 назад, але кожен раз знаходилося дуже просте пояснення. в одному випадку – витік газопроводу, від чого грівся фундамент, в іншому був винен сусідній скотомогильник – виділявся метан і грів воду в колодязі. Той же газ виділяється на глибині на сміттєзвалищах.

Також залежить, на яку глибину викопаний колодязь – деякі, бажаючи отримати кращу воду, копають глибше, ніж дозволено. Так в воду могли потрапити якісь домішки або термальні води. Правда, це може відноситися до Закарпаття, але не до Тернопільщини.

Ще варіант – у сусідній струмок або річку злили хімікати з підприємств (був такий випадок з агрохімікатами), вони вступили в реакцію з киснем і почали виділяти тепло. Ще причиною може бути електричний кабель на глибині. З досвіду скажу – цьому може бути абсолютно просте і банальне пояснення.

Сейсмологи: Землетрус передбачити неможливо

Науковий співробітник відділу сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики Роман Пронишін стверджує – передбачити катастрофу неможливо.

– Північ Тернопільській області не є сейсмічною зоною, – каже Роман Пронишін. – У 1969 році, в 2003-му були поштовхи в цьому регіоні, але набагато південніше. Якщо йдуть підземні зрушення, колір води може змінюватися, вона може нагріватися, в залежності від того, що саме просочується з глибин. Але передбачити землетрус неможливо – немає жодного такого точного прогнозу. А в зоні Вранча в Румунії слабкі поштовхи є постійно, щороку до 100 легких землетрусів. Але їх наші станції навіть не вловлюють, тільки місцеві.

kp.ua

1 коммент. к Невідомий феномен на Тернопільщині! Фото

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com