Тернопільщина – лідер із утворення об’єднаних громад в Україні

Офіційний старт програми з підтримки децентралізації в Україні «U-LEAD з Європою» відбувся у Вінниці. Тернопільщину представляли голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, керівник регіонального Офісу реформ (U-LEAD) у Тернопільській області Віктор Литвинчук та Шумський міський голова Володимир Плетюк.

У даному заході взяли участь прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, комісар Європейського союзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнеса Гана, представників ЄС в Україні.

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації проінформував Прем’єр-міністра України про перебіг процесу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади на Тернопільщині.

«На сьогодні в області вже функціонують 26 об’єднаних територіальних громад. Цьогоріч ще 12 громад області прийняли рішення про об’єднання. Таким чином з 38 об’єднаними територіальними громадами Тернопільщина зберігає свої лідерські позиції в проведенні реформи децентралізації в Україні, — підкреслив Степан Барна.

Головна мета програми «U-LEAD з Європою» – це створення прозорої та підзвітної багаторівневої системи управління, що реагуватиме на потреби громадян.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман подякував Євросоюзу за підтримку процесу децентралізації в країні та підкреслив, що уряд має намір зробити все можливе для проведення цієї реформи.

«Реформа децентралізації має вирішальне значення для відновлення та зміцнення зв’язку між місцевими громадами та їхніми представниками. Українці вже виграють від реформи децентралізації, оскільки відбулося не тільки збільшення бюджету на місцевому рівні, а й багато інших позитивних змін», — зазначив Йоганнес Ган.

Довідково

Програма U-LEAD передбачає удосконалення адміністративних послуг на місцевому рівні та посилення спроможності реалізації політики реформ ключовими суб’єктами на національному, регіональному та місцевих рівнях. На місцевому рівні планується створення та реконструкція до 600 центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), а також проведення 1,8 тис. тренінгів для їх співробітників. Бюджет програми становить 102 млн. євро. Її реалізація розрахована на період з 2016 до 2020 року.

Програма передбачає розробку механізму інституційної підтримки, зокрема, створення Центрального Офісу реформ (ЦОР) на національному рівні та центрів розвитку місцевого самоврядування в усіх 24 областях. Також U-LEAD проведе мінімум 600 тренінгів і консультацій по всій території України для поліпшення комунікаційних та управлінських навичок держслужбовців на місцевому, регіональному та національному рівнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com