Тернополяни відмовляються від м’яса, соків та горілки
Найбільше 2016 року скоротився продаж соків, олії, м’яса і риби. Горілки теж п’ють менше, вино – так само, як і торік, а пива – більше. Про це повідомив директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко у Facebook.
“Асоціація постачальників проаналізувала продаж продуктів харчування в роздробі за перше півріччя 2015 і 2016 років. Висновок однозначний: їсти українці почали менше. Найбільше скоротилися в натуральному вимірі продаж соків – на 22% та олії – на 19%. Споживання м’яса ми скоротили на 14%, риби на 8%, цукру на 18%. Навіть каву і чай почали пити рідше – їх продаж упав на 9 і 16% відповідно. Основа українського раціону – це крупи, макарони, картопля і хліб. Але навіть споживання основних продуктів дуже просіло: крупів ми стали купувати на 7% менше в натуральному вимірі, макаронів – на 5%, картоплі – на 1% і хліба на 2%. Але наш схудлий гаманець не позначився на реалізації вершкового масла”, – написав експерт.
За інформацією Олексія Дорошенка, легальної горілки українці випили менше на 16%, вина стільки ж, скільки й роком раніше. Продаж пива 2016-го збільшилися на 7%. Продаж мінеральної води порівняно з 2015 роком не змінився.
“Ось у чому ми собі не відмовляли, так це в яйцях – їх ми купили на 5% більше, ніж роком раніше”, – зауважив експерт.
У грошовому вимірі вперше з 2014-го роздрібний товарообіг у першому кварталі 2016 року збільшився на 3%. Таке збільшення аналітик пов’язує з інфляцією.