У Тернополі відкрили унікальну етногалерею. Фото

Тернопіль став другим містом в Україні, де завдяки приватній ініціативі відомих підприємців і меценатів Тараса та Ірини Демкур було відкрито етногалерею з українськими народними строями, рушниками, предметами побуту наших предків та іншим.

В галереї налічується понад 300 і автентичних екземплярів прадавніх вишиваних сорочок, 80 обрядових рушників, а також колекція старовинних ікон та ужиткових речей довоєнного періоду.

Під час відкриття етнографи зазначили, що «Спадок» – це унікальне надбання кращих взірців української культури.

Майстриня з виготовлення ляльок-мотанок Людмила Павлова наголосила на тому, що важливим є те, що Тернопіль став другим після Львова, де відкрили таку галерею. Вона також подякувала родині Демкур за колосальну роботу і побажала, щоб наступного року була відкрита ще одна галерея.

«Цю колекція разом з чоловіком збирали майже 20 років. Вона зберігалася в нас вдома. Уже давно виникла ідея, що цю красу повинні побачити всі. Саме таким чином ми можемо привити любов до своєї культури, батьків, батьківщини. Родом я з Борщівщини, а Тарас – з Гусятинщини. У цій колекції є родинні речі, які нам передали наші бабці та мами. Це особливі речі для нашої родини, бо вони несуть в собі енергетику роду. Ми їх дуже бережемо і маємо сподівання передати їх своїм онукам», – розповіла засновниця етногалереї Ірина Демкура.

Дійсно, стіни галереї прикрашають світлини родин в українських вишиванках. Це свого роду свідчення спадкоємності традицій. Тарас Демкура переконаний, кожен українець має знати своє коріння.

Простір у приміщенні та його оформлення організували таким чином, щоб кожен, хто завітає у галерею відчув особливий стан захоплення і натхнення. Стіни прикрасили родинними старими фотографіями, іконами, керамічними розписаними тарілками. Центральне місце у галереї займає картина відомого художника Олега Шупляка «Берегиня».

Експозицію в галереї облаштували не за хронологічним порядком, а за філософськими категоріями: віра, ідея, символи, буття, автентика.

Відвідати етногалерею можна щодня, крім понеділка, з 10:00 до 19:00 у ТЦ Атріум.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com