Сьогодні розпочинається Великий піст

Великий піст готує християн до гідної зустрічі свята Воскресіння Христова. Він починається за сім тижнів до Пасхи і складається з чотиридесятниці – сорока днів – і Страсної седмиці – тижня перед самою Пасхою. В 2017 році початок Великого посту у християн східного обряду припадає на 27 лютого.

Він пов’язаний з євангельським переказом про те, як Господь 40 днів постив у пустелі, і готує віруючих до гідної зустрічі свята Воскресіння Христового, яке цього року припадає на 16 квітня.

Відразу після Великого посту настає пісний Страстний тиждень – в пам’ять про останні дні земного життя Ісуса Христа та його страждання. Таким чином, віруючі постять перед Великоднем сім тижнів.

Ця традиція збереглася у православних та греко-католицьких церквах.

Загальна тривалість Великого посту разом зі Страсною седмицею – 48 днів. Піст, або говіння, – це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це – час каяття, роздумів і молитви, відмови не тільки від певної їжі, але і від усіх шкідливих звичок і веселощів.

Мета будь-якого посту – вправа у витримці, очищення душі від пристрастей і гріховних помислів, підпорядкування тіла і душі духу. Тому, наприклад, гніватися або сумувати під час посту так само грішно, як пити вино або їсти м’ясо.

Завершується Великий піст головним християнським святом – Великоднем, Воскресінням Христовим, яке цього року припадає на 20 квітня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com