Тернополян чекає січень-2011: гречки знову не буде!

Взимку в Україні знову подорожчає гречка. Про це вчора на прес-конференції заявив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич.

Експерт зауважив, що 2013 рік для гречки – неврожайний. Через те, що закупівельні ціни на цю культуру нижчі за її собівартість, фермери відмовляються сіяти її на наступний рік.

«Ціна 3 тисячі 100 гривень – 3 тисячі 200 гривень за тонну гречки – це гарантія того, що гречку не посіють навесні. Є в росіян така приказка: «Где что-нибудь сеяли, там что-нибудь собираем. А где нет – все пропало». Тому не може бути багато гречки, якщо її посіяли менше, порівняно з минулим роком. Так й кліматичні умови для неї цього року не дуже сприятливі. Там засихає – не формує гроно, а в іншому місці заливає, і теж не формує», – зазначив Томич.

Він прогнозує дефіцит гречки на прилавках магазинів.

«Поки запасу гречки вистачає, тому все спокійно й стабільно. Поки не прийшли морози зі снігом. У грудні-лютому буде дефіцит. Є варіант знову поїхати в Китай. Удачі! Подорожчання однозначно будуть», – вважає президент Асоціації фермерів і приватних землевласників.

За його словами, на дефіциті гречки знову зароблять зернотрейдери. Вони куплять її задешево в дрібних фермерів, а навесні продадуть втридорога.

Нагадаємо, у січні 2011 року Україна пережила «гречану істерику», коли були призупинені продажі гречаної крупи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com