Тернопільські селяни заробляють на 20% менше через … всесвітню змову?

Міністерство аграрної політики бореться з повітряними млинами, замість того, аби захистити селян від низьких цін на зерно.

Про це заявив народний депутат України від фракції ВО «Батьківщина», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Михайло Апостол.

У ситуації низьких світових цін на зерно український уряд має підтримати селян та відмінити так званий «податок на експорт зерна», тобто звільнення таких операцій від повернення ПДВ. Адже АПК – єдиний сектор економіки, який фактично сплачує цей податок за рахунок селян,знижуючи і без того низькі ціни на внутрішньому ринку.

Більше того, сьогодні у влади є намагання змінити Податковий кодекс. Є наміри продовжити період, на який операції з експорту зерна звільняються від повернення ПДВ. В результаті – ще 2 роки селяни зароблятимуть на 20% менше ніж могли б. Яким би не був Податковий кодекс, в ньому заздалегідь прописані правила гри на 2014 рік, і його треба виконувати. Це підвищить ціни на внутрішньому ринку та врятує українських селян від банкрутства, бодай у 2014 році.

Крім того, необхідно знищити корупційну складову, яка виникає під час переміщення зерна країною – численні перевірки, сертифікації тощо – все це знижує ціни на фермерське зерно, вважає Михайло Апостол. Замість того, щоб підтримувати законопроекти, які зменшують корупцію, міністерство вносить альтернативні законопроекти, які ще жорсткіше прописують можливості для корупції (наприклад, міністерський законопроект № 2361 от 20.06.2013).

Як зазначає депутат, є й інша проблема.

«Замість того, щоб боротися за аграріїв – відстоювати їхні податкові пільги, розширяти державну підтримку, міністр аграрної політики Присяжнюк бореться з повітряними млинами: з трейдерами, розповідає про якісь теорії змови тощо» – каже народний депутат.

Боротися з міфічними посередниками, так само, як і з попередниками – шкідлива радянська звичка влади, проте у ХХІ столітті вже настав час відходити від неї. Необхідно усвідомити, що Україна конкурує з країнами з величезною державною підтримкою аграрного сектору. Єдиною працюючою формою підтримки сільського господарства в Україні є податкові пільги, тому саме їх має підтримувати міністерство аграрної політики, – вважає нардеп.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com