Студенти педагогічного кажуть, що їх “зрізають” зі стипендій. Керівництво вузу запевняє, що це не так

Студенти ТНПУ скаржаться на те, що у їхньому вузі відкрито зрізають студентів-бюджетників. 

«Хтось про це замовчує, а сумлінні викладачі тихо вибачаються перед студентами, мовляв, у деканаті змушують ставити низькі оцінки, бо переведуть працювати на півставки або взагалі з роботи виженуть», – розповідають студенти.

Вони кажуть, що фінансування бюджетників з боку держави відбувається не у повному обсязі.

«Все інше перекинули на плечі університету. А в університеті на це грошей немає, тому і «ріжуть» спеціально так, щоб був якраз той відсоток, який видає держава. От і маємо статистику( ми прослідкували по всім групам), що стипендію отримує приблизно 30-40%. Спочатку не всі студенти у це вірили, кажучи, що того, хто знає, неможливо «завалити». Але коли зі знаючих студентів почали робити дурнів і цілеспрямовано ставити занижені бали, тут прийшов час і підзадуматись. А де шукати допомоги? Куди прийти і поскаржитись? Нікуди», – кажуть студенти.

Журналісти «Інфопростору» звернулися до ректора ТНПУ Водомира Кравця, щоб пролити світло на цю ситуацію.

Як запевнив Володимир Петрович, в університеті такої проблеми немає. «Можу вас завірити, що ніякого навмисного зрізання бюджетників в педагогічному університеті немає. В нас взагалі стипендіатів більше, ніж загалом за загальноукраїнським показником. В Україні він становить 52% «плюс» ще 10-15% надається пільговим категоріям. У нас же показник стипендіатів складає 70%», – розповідає ректор ТНПУ.

Проте, як зауважує Володимир Петрович, лише половина студентів насправді вчиться на стипендію, інші – через натягування балів, через певні домовленості раптом отримують стипендію.

«Бо як у людини, яка мала середній бал впродовж семестру 3,3 раптом він стає 5,5. Звісно, стипендія зараз становить 730 гривень, тому студенти, які не вчаться, шукають різні шляхи, щоб отримати бажаний середній показник.

Я взагалі звертався до правоохоронних органів, щоб вони були пильними до цієї ситуації, адже зараз відбувається продаж оцінок, а не отримання їх через знання. Тому ми намагаємось боротись з цією проблемою.

І тому я запевняю, що ніяких наказів зменшувати бюджетні місця ні з боку Міністерства освіти, ні з боку ректорату не було і немає», – наголосив Володимир Петрович.

1 коммент. к Студенти педагогічного кажуть, що їх “зрізають” зі стипендій. Керівництво вузу запевняє, що це не так

  1. ФИА сказав:

    У період з 2010р.-2012. Ректорат проводив умисні зрізи. За наказом потрібно було зрізати як омога більше студентів які отримують стипендію. Студентів третього і четвертого курсів завалювали так, щоб виключити із числа студентів для того, щоб студенти поновились на навчання і заплатили за поновлення 763грн.57коп + комісія банку+ хабар викладачу за здачу предмету. Тих хто був на платній формі навчання превілеювали високими оцінками інколи завищеними оскільки ці люди платять за навчання. Декани до цього відношення не мають. Починаючи з 2013року наказ ректорату набув дещо іншого змісту. Студентів потрібно зрізати але невиганяти! оскільки скорочення числа студентів може призвести до пониження числа акридитації вузу. Таким чином бардак триває і до сьогодні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com