Короткі роздуми про тернопільську псевдожурналістику з «Тернопіль-Express»

Журналісти поділяються на дві категорії: на власне журналістів – тих, які уміють грамотно писати, застосовуючи наявні в українській мові правила синтаксису, пунктуації, уміють аналізувати описуваний матеріал, чітко розставляючи ті чи інші акценти; і тих, які вважають себе журналістами, але не мають ні відповідної освіти, достатніх знань/умінь/навичок, ні відчуття «журналістського такту», який передбачає безсторонність й незаангажованість стосовно описуваного, а також певну «етичну міру» в оцінці того, про що/кого вони пишуть.

Недавно тернопільську гвардію журналістів сколихнуло нечуване нахабство працівників прес-служби ОДА: останні безцеремонно вигнали «акул пера» з виїзного засідання парламентського Комітету з питань транспорту і туризму з причини того, що… в залі виявилося замало місць. Здавалось би, ось тут тернопільські журналісти мали б згуртуватися і показати новоспеченій одівській прес-службі, де її місце. І деякі справді зібралися. І таки показали. Але не всі. Бо виявилося, що частина незібраних, які, вочевидь, вважають себе «обраними», не змогли «снизойти к уровню простых смертных», і замість того, щоб підтримати своїх колег, почали «мочити» їх направо і наліво. Ну воістину по-українськи!

Та Бог із ними – тими комітетами, прес-службами, «обраними» і незібраними. Ну нема в тернопільських журналістів відчуття солідарності, – що тут поробиш? Та дивує інше. Нахабство тих, які вважають себе «обраними».

Конкретно зараз маємо на увазі один із місцевих сайтиків, який за своєю назвою має таке ж відношення до львівського тижневика «Експрес», як Підгаєцький район до країн Великої вісімки. Отже, знайомтеся – сайт «Тернопіль-Express» (express.te.ua).

Перше, що впадає в очі, коли заходиш на цей сайт – це його «сраколизність». Немає в Тернополі настільки «сраколизного» ЗМІ, як цей сайт. Запитаєте: кому ж вони догоджають? Здогадатися не важко: голові ОДА. Хочете прикладів?

Ну, ось, приміром, матеріал із назвою «Валентин Хоптян подарував «Ниві» Тернопіль клубний автобус» (1 липня 2013 р.). Якщо не звертатимете увагу на слово «Тернопіль», яке в цьому реченні вжите «ні до складу, ні до ладу» (якось не примудрилися місцеві писаки взяти це слово хоча б у дужки), то вже точно не зможете пройти повз ось такого визначального речення: «Валентин Антонович ніколи з порожніми руками на свята не приходить». Навіть попередній склад прес-служби ОДА не опускався настільки низько, щоб так «облагороджувати» свого роботодавця. Читати не те що гидко, – блювотно! Так і тхне комуністичною «Правдою» часів «хрущовської відлиги».

Але й на це б ми не звертали увагу, якби не останні події. Цей знахабнілий сайт банально краде наші матеріали, не роблячи ЖОДНИХ посилань на вихідне джерело.

І після цього вони ще сміють називати себе журналістами? Перефразовуючи Шевченка, так і хочеться сказати: «Раби, подножки, грязь ОДА…».

4 коммент. к Короткі роздуми про тернопільську псевдожурналістику з «Тернопіль-Express»

  1. кловн сказав:

    Журнашлюшкам очі їсть. А, між іншим, у вебі правила свої, тут грамотність теж грає велику роль, але головне – це пояснити пошуковикам про що мова у статті. Ці зауваження на рівні стародупенків.
    А щодо крадіжок контенту – напишіть скаргу до служби хостингу, де розміщений їхній сайт, але це після того, коли адмін сайту не зреагує на відповідне повідомлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com