Як тернополянам отримати субсидію?

Починаючи з травня цього року, субсидію будуть призначати на підставі лише двох документів – заяви та декларації про доходи.

– Нові тарифи на комунальні послуги мене неабияк лякають, – розповідає 20 хвилин тернополянка Оксана Скорупська. – Якщо ціна на газ зросте утричі, відповідно, зросте й плата за опалення. Нашій сім’ї такі гроші не під силу буде платити. Обіцяють субсидії, але мене це не радує. Кілька років тому оформляли допомогу на дітей, то витратили стільки часу у чергах, що воно не варте було тих грошей, які потім отримали.

Нагадаємо, з 1 квітня цього року зростають тарифи на газ, електрику, опалення і гарячу воду. Найбільш відчутне зростання тарифу на газ – у три, а то й у шість разів, залежно від обсягів споживання і сезону.

Станом на 1 березня цього року в Україні зареєстровано 1,1 млн отримувачів субсидій. У Тернопільській області є 27,8 тис. одержувачів субсидій. У Мінсоцполітики прогнозують, що після зростання тарифів кількість одержувачів субсидій зросте втричі.

Мінсоцполітики запевняє, що українці впораються з новими тарифами на комунальні послуги. Для надання субсидій Кабінет Міністрів заклав у бюджеті 24 млрд грн і уже спростив процедуру їх оформлення.
Зміни до порядку призначення

Кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії.

Підприємства, що надають комунальні послуги, повинні забезпечити виготовлення бланків заяви та декларації і їх доставку до споживачів разом із рахунками на оплату послуг.
За новими правилами, розшириться перелік осіб, які можуть отримати субсидії.

 

Так, скасовують усі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій. А це наявність у власності двох житлових приміщень чи двох автомобілів, наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні. Зможуть отримати субсидії і ті, хто здає в оренду житлове приміщення. Здійснення купівлі товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медпослуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів теж не буде перешкодою в отриманні субсидії. За новими правилами, не зможуть отримати субсидію тільки ті особи, які впродовж останніх 12 місяців здійснили покупку на суму понад 50 000 грн. Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не опалювальний період, як раніше.Порядок звернення

Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг. Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла, перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

Соціальна норма житла – 13,65 кв. м на одну людину + 35,22 кв. м на сім’ю. Соціальні норми на сім’ю з двох осіб: 62,52 кв. м житла, 130 кВт/год електроенергії на місяць і 1,6 куб. м гарячої води на людину.
– Із питанням щодо призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соцзахисту населення за місцем реєстрації, – повідомив заступник департаменту соцзахисту населення Тернопільської обладміністрації Володимир Івахов. – Документи для призначення субсидії можна занести самостійно або надіслати поштою до місцевого управління праці та соцзахисту. У сільській місцевості прийом заяв для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, визначені виконавчими органами сільських рад.

У жовтні минулого року субсидії нараховували за такою схемою: 10% доходу за комунальні послуги платили непрацездатні особи, решту витрат покривала субсидія.  15% від доходу платили працездатні. Як повідомив Володимир Івахов, тепер же розмір субсидії у кожному випадку будуть розраховувати індивідуально. Хтось платитиме за компослуги 5% своїх доходів, хтось – 10 чи навіть 15. Решту вартості послуг покриватимуть субсидіями.

Перелік документів

Для отримання субсидії потрібно подати спрощену заяву і спрощену декларацію про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Усі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами), дають організації, які надають ці послуги, на запит органів соцзахисту. Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду.

При цьому заборонено вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій.

Субсидію на оплату житлово-комунальних послуг призначатимуть на 12 місяців із місяця звернення за її призначенням. Для призначення житлової субсидії враховуватимуть доходи за попередній календарний рік без урахування податку на доходи фізичних осіб.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соцзахисту здійснюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично. Для цього вони збиратимуть необхідну інформацію без звернення громадянина і протягом двох місяців з початку нового періоду прийматимуть рішення щодо призначення чи непризначення субсидії та письмово поінформують про прийняте рішення громадян, які зверталися.

За обман – штраф у подвійному розмірі

– Держава покладається на сумління громадян у поданні заяв на отримання субсидій, – зазначає Володимир Івахов. – Однак зловживати довірою у жодному разі не можна. Якщо виявиться, що людина подала неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, їй може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник повинен повернути виплачену суму субсидії у подвійному розмірі.

Оскільки передбачена відповідальність за надання недостовірних даних, працюючим громадянам потрібно звернутися у бухгалтерію своїх підприємств і запитати про суму нарахованої заробітної плати без податку на доходи фізосіб за період з 1 січня до 31 грудня 2014 року.

За новими правилами надання субсидій, усі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім’ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії. У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії, заявник повинен у місячний термін повідомити орган соцзахисту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com